KreditkortPrivatekonomi
Photo of author

Vad är UC Score?

UC Score är ett mätvärde som används för att mäta hur bra kreditvärdighet du har. Du kan ha ett värde mellan 1-999, där ett högre värde representerar en högre kreditvärdighet. Detta mätvärde används när du söker lån hos de flesta långivare, vilket påverkar dina möjligheter att få krediter och lån, samt även vilka villkor du erbjuds från respektive långivare.

Varför vissa företag kollar din kreditvärdighet

I samband med att du söker lån, krediter, eller andra ekonomiska tjänster så tas det oftast någon form av kreditupplysning. De flesta banker och långivare samarbetar med en kreditupplysningstjänst, inte sällan UC, som även är Sveriges största kreditupplysningsföretag. 

Anledningen till att man tar en UC är för att säkerställa dina återbetalningsförmåga, något som bedöms utifrån ett flertal olika parametrar, t.ex. deklarerad inkomst, befintliga lån och betalningsanmärkningar.

Det är få långivare och kreditinstitut som inte tar en kreditupplysning i samband med en ansökan, så se till att du inte gör för många ansökningar inom kort tid, då detta kan påverka din kreditvärdighet på ett negativt sätt. Vill du kunna jämföra olika lån från olika långivare, då rekommenderar vi att du istället använder någon form av jämförelsetjänst, snarare än att göra en manuell ansökan för varje bolag du är intresserad av.

Hur kan jag se min UC Score?

Är du intresserad av att få reda på hur din UC Score ser ut? Tror du att du har en hög kreditvärdighet, eller är det något som du kanske måste jobba lite på? De flesta har faktiskt ingen aning om vilken typ av kreditvärdighet man har, något som bara märks i samband med ens befintliga låneansökan eller liknande, vilket absolut inte är en optimal situation.

Det är som tur är väldigt enkelt att få reda på hur hög UC Score du har. Med en tjänst som Kreditkollen så får du inte bara reda på hur högt eller lågt ditt värde är, utan du får även tillgång till hjälptjänster som får ditt värde att utvecklas i en positiv riktning. För bara 49 kronor i månaden (ingen bindningstid), så får du obegränsad tillgång till kreditupplysningar, samt en möjlighet att se hur din kreditvärdighet utvecklas.

Vad som påverkar min UC Score

Det är många faktorer i spel när det gäller hur din UC Score ser ut och utvecklas. 

  1. Har du befintliga lån? Dess storlek och villkor kan påverka din UC Score i en positiv eller negativ riktning. Flera lån har generellt sett en större negativ inverkan än ett samlingslån, trots att det totala beloppet är detsamma.
  2. Har du några tidigare betalningsanmärkningar eller skulder till kronofogden? Detta påverkar din UC Score i en negativ riktning. 
  3. Din inkomst, samt hur många kreditupplysningar som tagits på dig under det senaste året har även stor påverkan på hur högt eller lågt ditt värde är.

Dessa är bara exempel på vad som påverkar din kreditvärdighet, det finns självklart ännu fler parametrar att beakta, men dessa är några av de absolut största och viktigaste punkterna att förbättra om man vill förbättra sin UC Score.

Hur du skapar bättre kreditvärdighet

Som tur är så kan man själv påverka sin kreditvärdighet, dock i båda riktningar. Nedan hittar du några konkreta exempel på vad du kan göra, samt undvika för att förbättra din kreditvärdighet avsevärt.

  • Det första du bör göra är att betala av eventuella skulder till Kronofogden, då dessa väger väldigt tungt för hur bra värde du har. 
  • Du bör även samla eller betala av eventuella högkostnadskrediter, eller försöka att få bättre villkor på de krediter du har. Att samla krediter höjer din kreditvärdighet, även om det totala lånebeloppet är detsamma.
  • Se till att alltid betala dina skulder i tid, då har du kommit en bra bit på vägen mot en bättre ekonomisk situation. Skulder till inkassobolag och kronofogden kommer att sänka din kreditvärdighet.
  • Försök även att undvika betalningsanmärkningar, då dessa kan förstöra din UC Score snabbare än blixten. 
  • Se till att både du och din partner står på bolånet, det gör att din egna kreditvärdighet förbättras eftersom att dina egna lån sjunker.

Allt du kan göra för att förbättra din ekonomiska situation kommer även att påverka din UC Score i positivt riktning. Allt handlar om att stabilisera din ekonomiska situation så mycket som möjligt, alla skulder som betalas av, en högre inkomst, samt en mindre aktivitet på lån och kreditmarknaden kommer att leda till att du får avsevärt bättre mätvärde.

Varför du ska hålla koll på UC Score och förbättra din kreditvärdighet

Det är viktigt att du håller noggrann koll på din kreditvärdighet, annars kan hus eller bildrömmarna bli åsidosatta tack vare att din kreditvärdighet är för dålig. Många blir förskräckta när de får reda på hur deras tidigare lån och krediter, samt små ekonomiska misstag har lett till att t.ex. ett huslån är svårt att få. Det är därför oerhört viktigt att på regelbunden basis kontrollera hur kreditvärdigheten faktiskt ser ut, så att man kan ta aktiva steg mot en bättre UC Score.

Planera för en bättre ekonomisk framtid

Det är väldigt viktigt att hålla koll på sitt UC Score, annars kan man få en chock den dag då husdrömmar ska förverkligas. Banker och långivare anser att kreditvärdighet på pappret är något som är av allra högsta vikt, så du kan med fördel jobba lite extra på att få din kreditvärdighet att röra sig mot högre siffror. Det är inte heller särskilt svårt att förbättra sin kreditvärdighet, så argumenten för att inte göra det är väldigt få.

Se till att du håller koll på din egen ekonomi under livets gång, det är väldigt lätt att slappna och luta sig tillbaka bara för att man tror att man har koll på inkomster och utgifter, men ibland kan det krävas ytterligare steg för att säkerställa att den fina kreditvärdighet man en gång i tiden hade, faktiskt förblir lite trevlig och harmonisk. Läs mer om hur du kan spara pengar här!

Om du följer de anvisningar och tips som vi delat med oss av, då kommer din kreditvärdighet att skjuta i höjden, samt att din ekonomiska framtid blir något att se fram emot!