Spara
Photo of author

Spara Pengar

Tips hur du kan spara pengar!

Hur mycket borde du spara varje månad?

Hur mycket borde du spara i månaden? 50/30/20 regeln säger att du borde spara 20 % av din lön. Det är Senator Elizabeth Warren som ligger bakom 50/30/20 regeln. Att spara är viktigt – dock är det inte alltid möjligt för den som har en lägre inkomst. Då är det bättre att välja att spara något litet istället för att inte spara alls. Att spara betyder att du kan få en bättre ekonomi och en mer stabil framtid. Om din ekonomi inte tillåter dig att spara 20 % av din lön – bli inte frustrerad. Det är istället viktigt att du lägger upp en plan och sparar det lilla du kan.

Det första du borde göra för att spara pengar är att skapa ett separat konto för ditt sparande. Du kan antingen göra detta med din bank och öppna ett sparkonto som du varje månad för pengar över till. Eller kan du göra det via att du sparar i aktier och fonder som vi kommer att förklara närmare längst ner.

Har du skulder?

Om du har skulder är det viktigt att bli av med dessa först. Ofta har de ett högt intresse som gör att du måste betala av ännu mer ju längre det går. Istället är det viktigt att du betalar av dessa så fort som möjligt. Ju snabbare du betalar av dina skulder – desto snabbare kan du börja att spara dina pengar. Du kan även ringa upp de olika firmorna som du har skulder med och lägga upp en plan. Förklara din situation och förhoppningsvis kan de hjälpa dig att bli av med dina skulder. Tänk sedan när allt detta är avbetalt och du kan börja att spara alla dessa pengar du istället använder för att betala av skulderna. Ditt sparkonto kommer att stiga till en imponerande summa utan att du faktiskt gör en skillnad i din budget.

Att samla lån och krediter innebär att ett nytt privatlån, eller bolån, tecknas som används för att löse de mindre lånen och krediterna. Har du kreditkortsskulder, avbetalningar, mindre privatlån eller snabblån återbetalas alltså dessa med det nya lånet.

  •  Lägre ränta
  • Valbar amorteringstid
  • Lägre månadskostnad

Sätt en budget

Ett sätt att spara är att sätta en budget för varje varje som du följer noga. Det är enklare att följa budgets varje vecka istället för månadsvis. Ditt mål borde vara att försöka hamna under budgeten och på det sättet spara mer pengar. Ett bra sätt att göra detta är att varje vecka lägga en realistisk summa som ska täcka mat och nödvändigheter som bensin eller busskort. Om du lyckas att stanna under denna summan flyttar du den till veckan därefter. Förhoppningsvis har du den fjärde veckan chansen att spara de pengar som blir över.

Investera

Det som är viktigaste är den långvariga investeringarna som kan leda till en bättre ekonomi längre fram. Att investera är något som kan hjälpa dig till en mer stabil ekonomi. Det finns något som heter ISK-konto som är ett konto där du kan investera pengar i aktier, fonder och liknande. På ett ISK konto behöver du inte betala skatt på de vinster du gör som du behöver med ett depå konto. Du betalar istället en mindre summa varje år. Ett ställe att börja att spara pengar är Avanza.se som erbjuder dig gratis courtage om du öppnar ett ISK-konto. Det är kostnadsfritt att starta ett konto och det är ett fantastiskt sätt för dig att börja spara och investera på ett säkert sätt.

Varför sparar du?

Finns det något speciellt som du sparar för – kanske vill du köpa ett hus eller kanske är det för framtiden och din pension du sparar för? Att veta vad du sparar för gör det enklare för dig att bestämma hur länge du måste spara för att uppnå detta. Om du sparar för framtiden och att en dag kunna sluta jobba och njuta fullt av livet är det rekommenderat att ha 25 x dina årliga utgifter. Självklart är detta något som vi vill kunna uppnå så fort som möjligt.

Låt oss säg att du är 30 år gammal och aldrig har sparat innan är det fortfarande möjligt att uppnå detta inom 40 år om du sparar 20 % i månaden. Om du istället sparar 5 % i månaden tar det närmare upp till 70 år för dig att uppnå detta.

Vad händer om jag inte kan spara?

Om du känner att du inte har pengarna till att spara – tänk om! Några hundra kronor i månaden är bättre än att inte spara något alls. Något som är viktigt är att tänka på framtiden och varför och vad du sparar till. Det är alltid bra att ha pengar ifall något oväntat händer. Saker i livet förändras ständigt så det är bra att ha sparpengar att luta dig tillbaka på. Du vill inte stå där om bilen går i sönder och inte ha pengarna för att laga denna. Eller kanske om något i ditt hus går i sönder är det viktigt att ha budgeten för att fixa detta.

Sluta också att spendera pengar på onödiga saker som godis, kaffe och dyr mat. Ett sätt att spara pengar är att inte handla onödiga saker, utan enbart handla det du behöver. Detta kan du göra genom att varje vecka göra listor på de maträtter som du ska äta. Sedan följa denna noga. Det är enkelt att matshopen blir mycket dyrare än den behöver att bli. Om du istället följer listan till punkt och pricka är detta ett sätt att spara pengar!

Jag sparar 20 % i månaden – hur börjar jag investera?

Bra att du har uppnått detta! Att spara 20 % i månaden gör att du kan nå ekonomisk frihet snabbare. Om du redan har uppnått detta målet är det alltid värt att börja att spara mer och om du inte redan gör det – investera! Du kan månadsspara i aktier och fonder vilket kan leda till en högre utbetalning i framtiden. Höj ditt sparande till 30 % i månaden till att börja med och utmana dig. Om du vill gå i pension tidigare och lämna ditt jobb är rekommendationen att du sparar 50 % varje månad för att kunna uppnå detta.

Ju tidigare du börjar att spara desto kortare tid kommer det ta dig att uppnå det du är ute efter. Därför är det värt att du börjar så fort som möjligt – även om det handlar om 5-10 % i månaden i början.