Försäkring Kreditkort Privatekonomi
Photo of author

Nu är det dags att se över ditt id skydd – innan det är för sent!

ID skydd

Se över ditt id skydd

På den mörka webben ser vi en ökad efterfrågan efter personlig information som kan bli använd för identitetsstöld och bedrägerier. Cyberbrottslingar gör allt för att få tag på din privata information. Vanligen gäller det personnummer, kreditkortsnummer och bankkontoinformation. I denna artikel hittar du tecken på id kapning att se upp för, liksom information om e-post- och nätfiskebedrägerier. Och även tips för att förbättra ditt id skydd.

Skydda dig på sociala medier

Identitetsstöld är ett snabbt växande brott. Att sätta upp ditt id-skydd innan stölden ägt rum är viktigast. Följande är några av de punkter som bör finnas i ditt ID skydd: • Gör Pinterest-pins hemliga. • Leta efter falska profiler i ditt namn. • Håll dina Instagram-foton privata. • Begränsa vem som ser dina inlägg och foton på Facebook. • Ändra dina tweets till privata. • Dölj ditt fullständiga namn och födelsedatum i Snapchat.

Skydda mot identitetsstöld (id kapning) på sociala medier

Brottslingar som använder dina foton och din personliga information för att skapa falska sociala medieprofiler i ditt namn, kan orsaka dig massor av problem. Lyckligtvis finns det tjänster du kan använda för att minska risken för att bli offer för en id kapning. Denna artikel påminner om ditt behov av id-skydd, men här saknas utrymme att ta upp alla risker som existerar. Sök proffs-hjälp.

Skydda din identitet på sociala medier

Vi vet alla att identitetsstöld på sociala medier de senaste åren har ökat. Att dela för mycket personlig information online innebär att du riskerar mer. Vet du att bedragare kan använda dina foton och personuppgifter för att skapa falska LinkedIn-, Instagram-, Facebook- och Twitter-konton med dina bilder och namn på dem? De kan sedan använda den falska sociala medieprofilen för att bluffa andra eller fördärva ditt rykte.

Nya okända avgifter i dina bankkonton

Även en oskyldig liten avgift på ditt bankkontoutdrag kan vara ett tecken på att du är offer för ekonomisk ID kapning. Det bästa du kan göra är att regelbundet kontrollera ditt konto och omedelbart kontakta din bank om du upptäcker misstänkta avgifter eller uttag som du inte känner till. Diskutera med banken vad du kan göra för att ytterligare förbättra ditt id-skydd.

Din låneansöken fick avslag

Om din låneansökan avslås trots att du har en god kredithistoria kan du ha utsatts för identitetsstöld. Om din kredit eller ditt lån är godkänt men till en mycket högre ränta än förväntat, är det ett annat tecken på att du kanske har blivit offer för ID-stöld. Prata med banken och be dem specificera varför din ansökan inte kunde beviljas. Agera om något oväntat kommer fram.

Telefon- och nätfiske

Har du någonsin fått ett samtal från din bank? Risken är stor hög eftersom det är ett av de vanligaste telefonbedrägerierna, även kända som phishing-attacker. Phishing är självklart ett försök att samla personliga och känsliga detaljer via telefon. Brottslingar låtsas därför representera din bank, myndighet eller teknisk support för att stjäla personlig information eller få fjärråtkomst till din dator. Den som ringer vill få dig att känna panik.

• Var alltid försiktig när du svarar på telefonsamtal från okända nummer, även om telefonnumret är lokalt. • Om uppringaren begär känslig information, ska du inte svara. • Använd en uppringningsidentitetsapp, men lita inte på den helt. • Sök efter en uppringares telefonnummer online för att se om hen är en känd telefonbedragare. • Om telefonsamtalet handlar om en tjänst eller produkt du använder, ring direkt till företaget för att kontrollera dessa påståenden.

Darknet, deep web… även om du inte är dataexpert har du säkert stött på begreppen. Men vad står de egentligen för? Är det något du behöver känna till? Och kan du rent av ha nytta av dem? Det ska vi reda ut i den här artikeln. Här kommer en rundtur i de betydligt mindre upplysta delarna av den stora vida webben. Läs mer om detta

Kreditkollen ger dig bättre koll på din privatekonomi, läs vår artikel om det

ID Skydd