Förmögenhet Privatekonomi
Photo of author

Medellön i Sverige – var tjänar folk mest pengar?

Har du funderat på var i Sverige människor generellt sett tjänar bäst? Medellön Sverige kan variera en hel del beroende på var du bor. Kanske är du i tankarna om att flytta någon annanstans och vill se över motsvarande läns lönestatistik? Då har du helt klart kommit rätt! I detta inlägg ska vi kika närmare på var man hittar bäst medellön i Sverige 2020!

Medellön Sverige varierar inte bara mellan städer, lönestatistik varierar även mellan olika typer av grupper. Det kan skilja sig beroende på vilken yrkesgrupp, kön, ålder och utbildningar i olika städer också. I detta inlägg kommer vi att gå igenom vad den genomsnittliga lönestatistiken är i Sverige 2020.

Statistik medellön Sverige

Till att börja med så ska vi presentera årets statistik som presenterar vad Sveriges olika län har i genomsnittlig medellön per år. Medellön Sverige om man slår ut statistiken på hela riket är 308 716 kr per år, men det intressanta i denna ekvation är skillnaderna mellan länen:

STOCKHOLM LÄN – har en medellön på 359 940 kr/år

UPPSALA LÄN – har en medellön på 309 152 kr/år

SÖDERMANLANDS LÄN – har en medellön på 288 188  kr/år

ÖSTERGÖTLANDS LÄN – har en medellön på 290 777 kr/år

JÖNKÖPINGS LÄN – har en medellön på 295 062 kr/år

KRONOBERGS LÄN – har en medellön på 288 058 kr/år

KALMAR LÄN – har en medellön på 280 223 kr/år

GOTLANDS LÄN – har en medellön på 268 998 kr/år

BLEKINGE LÄN – har en medellön på 284 750 kr/år

SKÅNE LÄN – har en medellön på 289 321 kr/år

HALLANDS LÄN – har en medellön på 310 925 kr/år

VÄSTRA GÖTALANDS LÄN – har en medellön på 305 498 kr/år

VÄRMLANDS LÄN – har en medellön på 277 273 kr/år

ÖREBRO LÄN – har en medellön på 286 819 kr/år

VÄSTMANLANDS LÄN – har en medellön på 296 889 kr/år

DALARNAS LÄN – har en medellön på 284 111 kr/år 

GÄVLEBORGS LÄN – har en medellön på 283 479 kr/år

VÄSTERNORRLANDS LÄN – har en medellön på 292 773 kr/år

JÄMTLANDS LÄN – har en medellön på 278 419 kr/år

VÄSTERBOTTENS LÄN – har en medellön på 289 130 kr/år

NORRBOTTENS LÄN – har en medellön på 298 503 kr/år

medellön sverige

Hur fungerar lönestatistik?

De siffror som presenteras i ovanstående lönestatistik är en sammanräknad förvärvsinkomst som avser både tjänsteinkomst, inkomster från näringsverksamhet och inkomster från pension, sjuklöner, studier och andra skattepliktiga ersättningar etc. Som du kan se så är det högre medellön i de större städerna i Sverige, som t.ex i Stockholm och Göteborg, vilket inte är så konstigt då detta också som nämnt är uträknat på ålder, utbildning och olika yrken. 

I Stockholm är det exempelvis många som arbetar inom IT och det påverkar det slutgiltiga medellönen i länet. Vissa yrkesgrupper pressar helt enkelt upp medellön Sverige beroende på vilka yrken som är överrepresenterade i området. Lönestatistik kan därför inte användas som en bas för vad människor tjänar. Det innebär inte att alla människor inom området tjänar dessa summor genomsnittligt, utan det är glapp som är stora mellan med lågavlönade arbeten och högavlönade arbeten. 

 

Medellön Sverige – åldersgrupper

När det kommer till medellön Sverige statistik relaterat till olika åldersgrupper så ser det även där väldigt olika ut. Det är kanske inte så förvånande heller att samhällets yngsta åldersgrupp (18-24 år) tjänar minst av alla och har en medellön genom hela landet på 23 650 kr. De som drar in storkovan är högst medellön i Sverige 2020 på hela 35 250 kr är åldersgruppen 45-54 år gamla. 

Medellön Sverige – utbildningar

När det kommer till utbildningar så finns det några olika sektioner som man räknar ut detta på. Personer som bara gått ut grundskolan tjänar minst i samhället och det är även en klyfta mellan män och kvinnor. Männen av de som tjänar minst tjänar 26 700 kr i månaden och kvinnor 24 000 kr. De som tjänar mest när det kommer till utbildning är de som har gått forskarutbildning. I denna grupp har männen en medellön på 56 000 kr och kvinnor 50 600 kr.

Medellön statistik mellan kön

Det är en stor skillnad mellan lönerna i könsfördelning, även då kvinnor och män har precis likadana arbetsuppgifter. Kvinnor får i snitt mellan 700–8100 kr mindre än män i samma yrkesgrupp. Vad man kan se statistiskt sett är att män generellt tjänar omkring 14 % mer än vad kvinnor gör. 

Flytta någonstans med bäst medellön i Sverige 2020

Ska du köpa din första bostad och flytta till en ny stad? När det kommer till att välja plats baserat på medellönen så kan det vara svårt att få en sann överblick på grund av att det är stora klyftor i fördelningen mellan lönerna. De som tjänar minst tjänar i snitt ungefär hälften så mycket än de som tjänar mest. Om du vill veta en mer sanningsenlig bild av det län du planerar att flytta till så är det bra att kika in medianlönen. Här får du veta lite mer om hur lönerna är fördelade mellan olika jämförelser.