Privatekonomi
Photo of author

Be om Löneanspråk – Hur gör jag en löneförhandling?

Har det blivit dags för lönesamtal? Det kan vara svårt att veta vad man ska säga när man ska be om ett löneanspråk i samtal med chefen. Vissa anser att det är jobbigt att prata om pengar i allmänhet och andra tycker att det är svårt att stå på sig eller be om något. Ett bra första tips är att alltid lägga ditt löneanspråk lite över den summa som du vill ha, detta eftersom att din chef kan komma att förhandla summan med dig.  Så hur kan du förbereda dig på bästa sätt med argument inför lönesamtalet?

Överblick över löner
  • Börja med att göra en överblick över din nuvarande inkomst och fundera ut vad du tycker att du är värd i samband med ett löneanspråk. Vad tycker du själv att du har presterat under året som har gått? Här kan ett starkt argument vara att själv pusha på olika sätt som du bidragit till verksamheten. Skriv gärna ner konkreta exempel så att du inte glömmer dem.
  • Om du har tagit på dig fler arbetsuppgifter på samma lön så är detta också ett starkt argument som du kan använda för att få igenom din löneökning. Här kan du pusha på vilken typ av kunskap som krävs för just dina arbetsuppgifter som du genomför i ditt yrke. Att din skicklighet bör belönas.
  • Tänk igenom hur du vill framföra dialogen med din chef, som t.ex vilka frågor du vill ställa under samtalet. Det är alltid viktigt att ta emot konstruktiv kritik och veta hur din chef tycker att din utveckling sett ut – här kan du vända chefens ros till ett argument till en löneökning!
  • Tänk på att ju mer du verkar ha tänkt igenom din sak, desto större är chansen att du uppfattas som kunnig. Det är också viktigt att visa att du är öppen för din chefs synpunkter, att du är lösningsorienterad och kan tänka dig att mötas.
  • Ge inte upp för lätt! Om du vet att du har hållbara argument för din löneökning så kommer du också att kunna vara lite envis och stå upp för dina önskemål. Lägg på din bredaste charm, men undvik att ställa ultimatum eller vara för aggressiv i din framtoning.

Detta bör du undvika under ett löneanspråk:

Lönesamtal mellan personer

När det kommer till saker som du bör undvika när du har ett lönesamtal med din chef är att prata om andra anställda. Med det menas exempel där du jämför dig med andra för att framhäva din egen expertis som bättre än någon annans. En annan sak som du bör undvika är också att ta upp vad andra kollegor har fått i löneanspråk. Ett stort misstag som du kan göra är också att använda ultimatum i dina argument, som att du byter avdelning eller säger upp dig om du inte får den löneökning du ber om till exempel.

När du utför ditt lönesamtal så är det absolut bäst om du utgår från verksamheten som du arbetar i, genom att lyfta fram de egenskaper och skickligheter som du har och som bidrar till verksamhetens tillväxt. Genom att vara saklig och hålla dig till verksamheten kommer du långt och du bör undvika att använda argument gällande ökad lön utifrån ditt personliga perspektiv på din privata ekonomi.

Vad gör jag om vi inte kan komma överens under löneanspråket?

möte mellan ledare och anställd



Du kanske har lyckats komma halvvägs med chefen men han/hon erbjuder inte den summa som du försöker göra anspråk på. Om det är så att du verkligen är missnöjd och du och din chef inte alls kommer överens då kan du anmäla frågan till ditt lokala fackförbund som då får hjälpa dig vidare i ärendet. Om du inte är nöjd över hur din chef beslutar din lön, så bör du i första hand tala med chefen och se om det finns något ni kan göra för att mötas närmare och att du inte är nöjd med beslutet.

  • Visa klart och tydligt för chefen att du är tillmötesgående och vill höra hans/hennes åsikt, även om den går emot vad du själv vill.
  • Ha i åtanke att din chef kanske har riktlinjer som måste följas i sitt beslutsfattande och kanske möter dig i dina önskemål så gott det går, men har inte möjlighet att mötas hela vägen.
  • Ifrågasätt om det är så att du kanske har bett om ett för högt belopp och se om du kan tänka dig att möta din chefs punkter.

Om det inte blir den lön som du hade önskat, så ska dokumentering göras i minnesanteckningar från samtalet så att frågan kan tas upp igen vid nästa lönesamtal. Oftast så tar inte arbetsgivaren beslut direkt vid samtalet utan tar en stund av betänketid innan beskedet om din nya lön kommer. Om du inte riktigt för det gehör du önskar från din chef så kan du också försöka komma överens genom att vända på frågeställningen och be din chef om konkreta exempel på hur du ska kunna höja lönen via prestation exempelvis.

GLÖM INTE ATT DIN ARBETSPLATS VILL ATT DU SKA VARA NÖJD!

Många är rädda för att ha lönesamtal och kan tycka att det är läskigt att sitta i samtal med sin chef, men det är ingenting som du ska oroa dig över. I 99 % av fallen så vill de flesta arbetsgivare också att deras anställda ska vara nöjda och vilja arbeta hos dem då detta gynnar deras verksamhet. Även om det känns läskigt att be om löneanspråk på sin arbetsplats, så är det din prestation som i slutändan avgör om du får någon.

De flesta arbetsplatser vill gärna belöna sina anställda även om det inte alltid är så att du lyckas spika den exakta summan som du kanske hade tänkt dig från början! En sak som är otroligt viktigt för dig som vill ha fullt skydd av din arbetsplats är att se till att vara medlem i facket. I alla frågor som rör dig och din arbetsmiljö där det kan uppstå missnöje så är de verkligen en tillgång att ha som back up.

Får du inte löneförhöjning vid ditt löneanspråk

Det finns många andra sätt du kan tjäna pengar på om du inte får igenom ditt löneanspråk. Vi har gjort en guide för dig som vill börja investera pengar i aktier. Eller om du endast känner för att sänka dina fasta kostnader så kan du läsa här!