Privatekonomi
Photo of author

Kan man ta lån som student?

Lån som student

 

Lån som student? Studenter är utan tvekan några av de i samhället med mest instabil, och liten, ekonomi och inkomst. De allra flesta studenter försörjer sig enbart genom sitt studiestöd från CSN, som dels består av en bidragsdel och dels består av en lånedel. Men bara för att man är student så betyder inte det att man inte kommer att stöta på situationer i livet, under sin studietid, där man är i behov av mera pengar.

Om ens utbildning tillåter det så kan man kanske jobba lite extra vid sidan av studierna, men om man tjänar för mycket så att ens inkomst överstiger CSN:s fribelopp så kan ens studiestöd påverkas och i värsta fall dras in. Så om man stöter på en sådan situation där man är i behov av mer pengar än vad studiestödet erbjuder, till exempel om man vill kunna ta körkort eller köpa en ny lägenhet, så kan det istället vara mer lämpligt med att ta ett lån. Många tror dock att studenter inte kan ta ett lån, så här reder vi ut eventuella frågetecken.  

Hur stort lån kan man ta som student?

När man ansöker om ett lån som student, så gör banken eller långivaren en kontroll för att vara säker på att låntagaren kommer kunna betala tillbaka sitt lån utan problem. Det är en säkerhet både för långivaren och låntagaren. Det innebär också att man inte tar ett större lån än vad man verkligen är i behov av.

Hur mycket man kan låna, och om man ens kommer bli beviljad ett lån, skiljer sig naturligtvis mellan olika långivare men beror framför allt på följande faktorer:

 • Ålder: de flesta långivare har både en under och en övre åldersgräns.
 • Inkomst: hur stor ens årsinkomst är. Om man har ett extrajobb utöver studierna så kan det höja en så betalningsförmåga och därmed förbättra villkoren för ens eventuella lån. 
 • Betalningsförmåga: här väger en rad olika faktorer in och långivaren gör en kreditupplysning för att ta reda på betalningsförmågan. Här kontrollerar långivaren till exempel om man har några skulder eller tidigare betalningsanmärkningar. 
 • Säkerhet: om lånet man behöver ta inte gäller ett bolån eller ett billån, där bostaden respektive bilen fungerar som ekonomisk säkerhet när man tar lånet, så innebär det att lånet är mer riskfyllt för långivaren. Vid ett lån utan säkerhet, det vill säga ett blancolån, så brukar villkoren vara något tuffare och räntan högre. 
 • Medsökande eller ej: om man är fler än en person som ansöker om ett lån tillsammans så brukar det vara enklare att få lånet beviljat och villkoren brukar vara schysstare eftersom att långivaren då tittar på ens gemensamma betalningsförmåga. Som student kan det vara bra att ansöka om ett lån tillsammans med en förälder eller partner som har en fast inkomst. 

Hur gör man för att ansöka om ett lån som student?

Det smidigaste och säkraste sättet för att ansöka om ett lån som student, är att vända sig till en låneförmedlare. När man ansöker om ett lån via en låneförmedlare så behöver man bara fylla i en ansökan, som sedan skickas ut till en stor mängd långivare. Därför görs också bara en enda kreditupplysning. Det är viktigt att kontrollera så att man som student uppfyller de krav som låneförmedlaren ställer. 

Vanliga frågor från studenter som vill ta lån

 • Behöver jag ha ett extrajobb för att få ett lån beviljat?

Kraven skiljer sig mellan olika långivare men generellt sett så ökar ett extrajobb, eller en extra inkomst, chanserna för att kunna låna pengar eftersom det ökar chanserna för låntagaren att kunna betala tillbaka sitt lån. Det är dock inte alltid ett måste, utan vissa långivare tar även studielån och bidrag i beaktning när de tittar på ens totala årsinkomst. För att veta om man behöver ha ett extrajobb för att få ett lån beviljat hos en viss långivare så ska man läsa just den långivarens specifika villkor. 

 • Kan studenter ta lån trots gamla betalningsanmärkningar?

I vissa fall ja och i vissa fall nej. Vissa långivare accepterar inte några betalningsanmärkningar, eftersom att det visar att låntagaren har haft svårigheter att betala tillbaka sina tidigare lån. Hos andra långivare går det dock bra, men då brukar de höja räntan. 

 • Kan man pausa avbetalningen under studietiden precis som med CSN?

Nej, det kan man inte. Det finns ingen långivare som erbjuder sina kunder lika bra och fördelaktiga lånevillkor som CSN gör. Därför man ett vanligt blancolån heller inte ersätta ett lån från CSN. Det man kan göra för att amortera så lite som möjligt på sitt lån under ens studietid är att ansöka om en så långsam återbetalningstakt som möjligt under tiden som man studerar, och sedan betala av majoriteten eller hela lånet när man har fått ett jobb med en betydligt högre inkomst än studiestödet från CSN. 

 • Viken ränta får studenter?

Det finns inte en specifik ränta för just studenter, utan räntan skiljer sig mellan olika långivare och dessutom så sätts räntan ofta individuellt för varje enskild låntagare. Därför är det återigen en bra idé att ansöka om ett lån via en låneförmedlare, eftersom att man då får låneofferter med deras räntor från ett stort antal långivare på en gång, som man smidigt kan jämföra. På så sätt så ökar ens chanser att hitta den långivare som man erbjuda en den lägsta räntan för ens lån som student. 

 • Vad kan man låna pengar till?

När man tar ett blancolån, det vill säga ett lån utan säkerhet, så kan man använda sina lånade pengar till i princip vad man vill. Lånet kan således gå till extra dyr kurslitteratur, en utlandsresa, en handpenning för en lägenhet, en ny dator eller andra oförutsedda utgifter. 

 • Kan studenter ta ett bolån?

När man tar ett bolån så fungerar bostaden som en ekonomisk säkerhet för långivaren om låntagaren skulle hamna i en svår ekonomisk situation och inte kunna betala tillbaka lånet så skulle långivaren i så fall sälja bostaden. Därför är räntan för ett bolån ofta rätt mycket lägre än ett blancolån, som saknar säkerhet. Studenter kan också ta bolån, men eftersom att ett bolån ofta är väldigt stort så kan det dock vara svårare att få det beviljat. Här hjälper det definitivt att ha en medsökande, eller ett extrajobb och bra koll på sin ekonomi.

Lån som student, se lånejämförelser på Lånfördig.se