Hur fungerar ett kreditkort?

-

Kreditkort är ett kort som tillåter dig att dela upp eller betala din faktura vid ett senare tillfälle. Det finns många fördelar med att skaffa sig ett sådant betalkort och det är ett sätt att förbättra din ekonomi om du använder det på ett rätt sätt. Dock kan det bli stora konsekvenser för din ekonomi om du använder det på ett fel sätt. I början när du skaffar ett kreditkort kommer dessa ofta utan ränta under en viss tid. Detta är perfekt för dig som måste betala en större oväntad summa – kanske om tvättmaskinen har gått i sönder. 

Olika kort

- Advertisement -

Det finns flera olika kreditkort som du kan skaffa – och inte enbart genom din bank. Du kan enkelt ansöka om ett valfritt kreditkort på marknaden som passar dina behov bäst. Det är alltid värt att jämföra mellan de olika kreditkorten för att hitta det med den bästa räntan. Det är enkelt att bli skuldsatt med ett kreditkort – så därför är det viktigt att du använder det på ett smart sätt. Använd enbart ett kreditkort om du har ekonomin för det! 

Bonus på kort

Ett annat sätt att tjäna på ett kreditkort är att välja det som erbjuder dig bäst bonus har lägst valutaväxlingsavgifter och de bästa villkoren. Det finns kreditkort som har bonusar som ligger mellan 0.5 – 1.0 %. Vilket betyder att du kan få pengar tillbaka genom att bara använda ditt kort på ett smart sätt. Om du reser utomlands mycket är det värt att kolla på om det finns kostnader för att använda kortet utomlands, eller om detta är kostnadsfritt. 

Undvik kontantuttag

En sak du ska undvika med ditt kreditkort är att ta ut kontanter från detta. Om du tar ut pengar på ditt kreditkort som är räntefritt måste du fortfarande betala ränta på kontanterna. Det finns också för det mesta en extra avgift för kontantuttag på ett kreditkort förutom att du också måste betala räntan. Använd istället kortet så mycket du kan istället för att ta ut pengar på det. I Sverige finns det väldigt få ställen som inte accepterar kort – så använd alltid detta så du slipper onödiga utgifter. 

Läs igenom villkoren 

Innan du skaffar ett kreditkort är det viktigt att du håller koll på villkoren – du vill inte få en otrevlig överraskning när det kommer till att betala ditt kreditkort. Vissa kreditkort har ingen ränta när du först börjar att använda det några månader. Det kan handla från allt mellan 3-24 månader räntefritt. Var noga att kolla på vad räntan är efter att denna perioden har gått ut och om du kommer att ha råd med denna. Skaffa inte ett kreditkort om du inte kan betala av pengarna. Det finns ofta även en årlig avgift för att ha ett kreditkort som du måste hålla koll på. 

Betala din faktura i tid!

Om du inte betalar i tid kommer detta leda till att du får en straffavgift som du måste betala. Inte enbart att du får en straffavgift så kommer det också att påverkar din kreditvärdighet negativt – vilket du inte vill. Betala alltid minst minimum avgiften på fakturan. Ett sätt att se till att du aldrig missar en betalning är att du sätter upp en autogiro som drar summan varje månad automatiskt. 

Shoppa på kreditkort

Överstig inte kreditlimit!

Vad du har för kreditgräns beror på det mesta på hur din ekonomi och kreditvärdighet. En sak att vara noga med är att aldrig överstiga kreditgränsen som du har på ditt kort. Du kommer då att få en extra avgift som du kommer att vara tvungen att betala och det kommer att drabba din kreditvärdighet. För nästan alla kreditkort finns det en app som du kan ladda ner för att hålla koll på hur mycket du har använt av ditt kreditkort. Detta är ett perfekt sätt att hålla koll på hur mycket du har spenderat och vart du har spenderat dessa pengarna. Ladda därför ner appen så du kan följa om du har några bonuspoäng, ditt saldo och även de kommande betalningarna. 

Betala mer än du kan!

Ett stort problem med kreditkort och varför det kan påverka din ekonomi negativt är att om du inte betalar av hela fakturan så kommer du att få betala ränta. Om du måste betala en oväntat stor avgift kanske detta inte går att ändra på, men ett sätt att reducera ner räntan är att betala mer än du måste varje månad. Om du enbart betalar den summan du behöver varje månad kan det komma att ta många år för att betala av skulden som du har. Om du istället betalar av lite extra varje månad kan du få detta avbetalt allt snabbare och därmed spara pengar på detta. Du kan kontakta banken för att lägga upp en betalningsplan som passar dig och din ekonomi. 

Använd kreditkortet vettigt

En stor anledning till att människor skaffar kreditkort är att det är ett säkrare sätt att handla. Ett kreditkort ger dig också en försäkring vid köp av resor och produkter. Detta betyder att du kan få pengarna tillbaka vid en inställd resa eller skada. Det är därför det är värt att göra dina köp med ditt kreditkort. Det är dock viktigt att du använder kreditkortet på ett vettigt sätt. Använd inte ditt kreditkort om du inte kan betala av det. 

Fördelar

  • Försäkringar
  • Betala vid ett senare tillfälle
  • Bonusar
  • Växlingsavgifter (utlandsresa)

Nackdelar

  • Enkelt att bli skuldsatt
  • Enkelt att överspendera
  • Dröjsmålsränta /påminnelseavgifter
  • Höga räntor vid uttag av kontanter
  • Höga räntor om man överstiger sitt fasta belopp

Share this article

Recent posts

Popular categories

Next article

Recent comments