Jobb
Photo of author

Hur man skriver ett CV – Professionella Tips

Att skriva ett professionellt CV kan vara avgörande för att sticka ut i arbetsmarknaden och få ditt drömjobb. Genom att presentera dina erfarenheter, utbildning och kunskaper på ett strukturerat och överskådligt sätt kan du imponera på arbetsgivare och öka dina chanser att bli kallad till intervju. Men hur skriver man egentligen ett CV som sticker ut?

Låt mig berätta en historia. För några år sedan var jag i samma situation som du. Jag hade precis avslutat min utbildning och var redo att ge mig ut i arbetslivet. Jag visste att ett starkt CV var nyckeln till att få mitt första jobb, men jag kände mig osäker på hur jag skulle göra det.

En vän rekommenderade mig att använda en steg-för-steg guide för att skapa mitt CV. Jag letade upp professionella tips och cv-mallar i Word för att få en bra grund att utgå ifrån. Genom att följa guiden och anpassa mitt CV efter det jobb jag sökte, lyckades jag skapa ett imponerande CV som hjälpte mig att få mitt första jobb.

Det finns ingen magisk formel för att skriva det perfekta CV:t, men med rätt kunskaper och verktyg kan du skapa ett CV som gör att arbetsgivare märker dig. I den här artikeln kommer jag att dela med mig av de professionella tipsen och den steg-för-steg guide som hjälpte mig att skriva mitt CV. Jag kommer även att ge dig råd om hur du väljer rätt cv-mall, anpassar ditt CV efter det jobbet du söker och lyfter fram dina utbildningar och erfarenheter på bästa sätt.

Är du redo att ta steget och skriva ett CV som kommer att imponera på arbetsgivare? Låt oss börja!

Viktiga slutsatser

 • Att skriva ett professionellt CV kan ge dig större chanser att bli kallad till intervju och få ditt drömjobb.
 • Använd en steg-för-steg guide och professionella tips för att skapa ett imponerande CV.
 • Välj en cv-mall som passar ditt personliga brev och representerar dig på ett professionellt sätt.
 • Anpassa ditt CV efter det specifika jobbet du söker och lyft fram relevanta erfarenheter och kunskaper.
 • Skapa en tydlig struktur och layout för ditt CV och använd professionella och enhetliga fonter och storlekar.

Välj rätt CV-mall

Att välja rätt CV-mall är ett viktigt steg för att skapa ett professionellt och attraktivt CV. Det finns många företag och organisationer som erbjuder snygga och moderna cv-mallar online. Genom att använda en cv-mall kan du spara tid och få en bra struktur att bygga ditt CV på.

Du kan enkelt googla efter “snygg cv-mall” eller “cv-mall gratis” för att hitta olika förslag. Det finns ett brett utbud av cv-mallar att välja mellan, så välj en som passar din personliga stil och representerar dig på ett professionellt sätt.

En bra resurs för cv-mallar är Arbetsförmedlingen. Där kan du hitta tre cv-mallar i Word med olika design som du kan ladda ner och anpassa efter dina egna behov. Dessa mallar är gratis att använda och kan vara ett bra alternativ om du vill ha en enkel och professionell design.

När du väljer en cv-mall, se till att den har en tydlig struktur med rubriker för olika sektioner som utbildning, erfarenheter och kontaktuppgifter. Det är också viktigt att välja en mall som ger dig möjlighet att anpassa och redigera innehållet så att det passar dina behov och den specifika tjänst du söker.

Anpassa ditt CV efter jobbet du söker

När du skriver ditt CV är det viktigt att anpassa det efter det specifika jobbet du söker. Genom att framhäva dina relevanta erfarenheter, kunskaper och personliga egenskaper som är viktiga för just det jobbet, kan du öka dina chanser att bli kallad till en intervju.

Anpassningen av ditt CV innebär att du väljer och betonar de erfarenheter och kunskaper som är mest relevanta för den specifika tjänsten. Det handlar om att skapa en tydlig koppling mellan dina kompetenser och vad arbetsgivaren efterfrågar.

Genom att anpassa ditt CV visar du att du har tagit dig tid att förstå jobbet och att du har de nödvändiga färdigheterna och kunskaperna för att axla rollen på bästa möjliga sätt.

Anpassa erfarenheter och kunskaper

För att anpassa ditt CV efter det jobbet du söker, bör du börja med att se till att beskriva dina erfarenheter och kunskaper på ett sätt som är relevant för den specifika tjänsten.

Ta en noggrann titt på kraven som arbetsgivaren specificerar i jobbannonsen. Identifiera vilka av dina erfarenheter och kunskaper som bäst matchar dessa krav och lyft fram dem i ditt CV. Var konkret och använd exempel för att illustrera hur du tidigare har använt dessa färdigheter och kunskaper.

Betona även de personliga egenskaper som är viktiga för jobbet. Till exempel, om arbetsgivaren söker en person med goda kommunikationsförmågor eller teamarbetsförmågor, se till att du framhäver sådana egenskaper i ditt CV.

Strukturera ditt CV

Ett bra CV har en tydlig och lättläst struktur. Här är några viktiga rubriker som du kan använda:

• Kontaktuppgifter: Dina namn, adress, telefonnummer och e-postadress.

• Sammanfattning: En kort och kraftfull sammanfattning av din professionella profil.

• Utbildning: Beskriv dina utbildningar och kvalifikationer.

• Erfarenheter: Lista dina tidigare arbetsplatser eller praktikplatser och beskriv dina arbetsuppgifter och prestationer.

• Färdigheter: Uppge dina specifika färdigheter och kunskaper.

• Övrig information: Här kan du inkludera språkkunskaper, certifikat, eller andra relevanta uppgifter.

Var noggrann med att ordna och strukturera dina sektioner på ett sätt som gör det lätt för arbetsgivaren att hitta den information de söker.

Exempel på en anpassad CV-struktur

DatumTjänst/FöretagBeskrivning av erfarenheter
2017-2020Projektledare, ABC CompanyAnsvarig för att leda och genomföra olika projekt, inklusive projektplanering, resurshantering och rapportering.
2015-2017Marknadsassistent, XYZ CompanyAnsvarig för att stödja marknadsavdelningen med administrativa uppgifter, marknadsundersökningar och kampanjer.

Tips för struktur och layout

En enkel struktur med tydliga rubriker är avgörande för att arbetsgivaren snabbt och lätt ska kunna överblicka ditt CV. Genom att använda olika rubriker beroende på vilket jobb du söker och vilken bild du vill förmedla av dig själv kan du göra en starkare presentation. De vanligaste rubrikerna i ett CV inkluderar utbildning, erfarenheter, kontaktuppgifter och en sammanfattning.

För att ge ditt CV en professionell och attraktiv layout är det viktigt att tänka på layouten och använda professionella och enhetliga fonter och storlekar. En tydlig och enhetlig layout gör att ditt CV blir mer lättläst och attraktivt för arbetsgivaren.

Exempel på tydlig struktur och layout i ett CV:

RubrikInnehåll
UtbildningBeskriv dina utbildningar med skolans namn, utbildningens namn och en kort beskrivning av innehållet.
ErfarenheterListan dina tidigare jobb, praktikplatser och andra relevanta erfarenheter med arbetsgivarens namn, din titel och en kort beskrivning av dina arbetsuppgifter och prestationer.
KontaktuppgifterInkludera dina kontaktuppgifter som telefonnummer, mejladress och postadress.
SammanfattningEn kort och kärnfull sammanfattning av dina erfarenheter och styrkor.

Genom att strukturera ditt CV med tydliga rubriker och en välorganiserad layout kan du öka chanserna att arbetsgivaren snabbt och effektivt får en bra överblick över din kompetens och erfarenhet.

Bild:

Lyft fram dina utbildningar och erfarenheter

Ditt CV bör innehålla tydliga sektioner för utbildningar och erfarenheter. För att väcka arbetsgivarens intresse är det viktigt att du beskriver din utbildning på ett sätt som framhäver dess relevans. Skriv ditt utbildningsinstituts namn, vilken utbildning du har och en kort beskrivning av utbildningens innehåll. Det kan vara användbart att betona specifika kurser eller projekt som är särskilt relevanta för det jobb du söker.

När det gäller dina erfarenheter, inkludera tidigare anställningar, praktikplatser och andra relevanta erfarenheter. För varje erfarenhet, ange arbetsgivarens namn, din befattning och en kort beskrivning av dina arbetsuppgifter och prestationer. Försök att på ett konkret och övertygande sätt kommunicera hur du har bidragit till tidigare arbetsgivare och vilka resultat du har uppnått.

För att göra det enklare för arbetsgivaren att läsa och följa ditt CV, se till att använda tydliga rubriker för att organisera och strukturera dina utbildningar och erfarenheter. Exempel på relevanta rubriker kan vara “Utbildning” och “Arbetslivserfarenhet”. Genom att använda dessa rubriker kan du hjälpa arbetsgivaren att snabbt hitta den information de letar efter.

Genom att lyfta fram dina utbildningar och erfarenheter på ett överskådligt sätt gör du det lättare för arbetsgivare att bedöma din kompetens och lämplighet för det aktuella jobbet. Var noga med att anpassa innehållet så att det tydligt reflekterar dina styrkor och förmågor som är relevanta för den specifika tjänsten.

Se till att din presentation är övertygande och att du använder en kombination av kraftord och konkreta exempel för att göra din utbildning och erfarenhet så engagerande som möjligt för arbetsgivaren.

Här är ett exempel på hur du kan strukturera dina utbildningar och erfarenheter:

RubrikBeskrivning
UtbildningSkolans namn Utbildningens namn Kort beskrivning av utbildningens innehåll
ArbetslivserfarenhetArbetsgivarens namn Titel Kort beskrivning av arbetsuppgifter och prestationer

Lägg till kontaktuppgifter och en sammanfattning

Komplettera ditt CV med dina kontaktuppgifter, inklusive telefonnummer, mejladress och postadress. Du kan även inkludera en länk till din LinkedIn-profil eller din personliga webbplats om du har en sådan. Om du vill kan du också lägga till en kort sammanfattning där du summerar dina erfarenheter och styrkor. En sammanfattning kan öka chansen att arbetsgivaren snabbt får en bra överblick över ditt CV och känner sig intresserad av att veta mer om dig.

Genom att lägga till dina kontaktuppgifter kan arbetsgivaren enkelt komma i kontakt med dig om de är intresserade av att gå vidare med din ansökan. Se till att ha korrekta och aktuella kontaktuppgifter för att undvika att missa viktiga möjligheter.

Ett tips är att ha ett professionellt mejlkonto, helst med ditt namn i mejladressen. Var också noga med att ha en tillgänglig telefonnummer där arbetsgivaren kan nå dig. Se till att också ange din postadress om det är relevant för jobbet.


Vad ska ingå i kontaktuppgifterna i CV:t?

När du inkluderar kontaktuppgifter i ditt CV bör du inkludera följande:

 • Fullständigt namn
 • Telefonnummer
 • Mejladress
 • Postadress (om relevant)
 • Länk till LinkedIn-profil eller personlig webbplats (om tillämpligt)

Genom att tillhandahålla tydliga och korrekta kontaktuppgifter visar du att du är lätt att nå och att du är seriös i din jobbsökning.

“Att inkludera kontaktuppgifter i ditt CV är enkelt men viktigt. Det gör att arbetsgivaren kan nå dig om de vill gå vidare med din ansökan och ger dig en chans att sticka ut bland andra kandidater.”

Lägg till ytterligare information och kompletterande rubriker

För att göra ditt CV mer komplett kan du lägga till andra relevanta sektioner som språkkunskaper, datorkunskaper eller andra kompletterande färdigheter och erfarenheter. Använd separata rubriker och beskriv dina kunskaper och erfarenheter inom varje område.

Språkkunskaper

Lägg till en rubrik för språkkunskaper där du listar vilka språk du talar och din nivå av kunskap. Det kan vara fördelaktigt att inkludera både modersmål och främmande språk som du behärskar. För varje språk kan du ange din nivå av kunskap, till exempel:

 • Engelska – Flytande
 • Tyska – Avancerad
 • Franska – Grundläggande

Datorkunskaper

Lägg även till en separat rubrik för datorkunskaper där du kan ange de program och verktyg du har erfarenhet av. Det kan vara allt från vanliga kontorsprogram som Microsoft Word och Excel till mer specialiserade verktyg inom ditt yrkesområde.

Exempel:

 • Microsoft Office Suite (Word, Excel, PowerPoint) – Avancerad
 • Adobe Photoshop – Grundläggande
 • Google Analytics – Avancerad

Genom att inkludera dessa ytterligare sektioner kan du ge arbetsgivaren en mer komplett bild av dina kunskaper och erfarenheter. Tänk på att endast inkludera relevanta och aktuella information i ditt CV.

Lägg till egna rubriker för att strukturera och tydliggöra olika delar av ditt CV, och se till att det är lättläst och överskådligt för arbetsgivaren.

Be om feedback och dubbelkolla stavningen

Innan du skickar in ditt CV kan det vara bra att be en person du litar på att läsa igenom det och ge dig feedback. De kan upptäcka saker du har missat eller ge dig tips på hur du kan förbättra ditt CV. Det är också viktigt att dubbelkolla stavningen och säkerställa att allt är korrekt. Skicka sedan in ditt CV i tid och se till att det är tillsammans med ett personligt brev som kompletterar och förstärker ditt CV.

Sätt dig ner med någon du litar på och be dem gå igenom ditt CV noggrant. De kan upptäcka grammatiska fel, stavningsmisstag eller andra detaljer som du själv har missat. Genom att få feedback kan du se till att ditt CV är så starkt som möjligt och representerar dig på bästa möjliga sätt.

Efter att ha fått feedback är det viktigt att gå igenom ditt CV igen och dubbelkolla stavningen. En enda stavfel eller grammatiskt fel kan ge ett dåligt intryck till arbetsgivaren. Ta dig tid att noggrant gå igenom varje ord och säkerställ att allt är korrekt.

Få Feedback på CVDubbelkolla Stavningen
Be en pålitlig person att läsa igenom ditt CV och ge feedback.Gå igenom ditt CV noggrant och dubbelkolla stavningen.
Använd feedbacken för att förbättra ditt CV och göra det så starkt som möjligt.Se till att varje ord är korrekt stavat och grammatiskt korrekt.
Ta dig tid att göra eventuella ändringar och justeringar baserat på feedbacken du får.En enda stavfel kan ge ett dåligt intryck, så dubbelkolla noga.

Efter att ha anpassat och förbättrat ditt CV är det viktigt att skicka in det i tid. Se till att vara noga med eventuella sista datum för ansökningar och se till att ditt CV skickas in i god tid. Kom också ihåg att inkludera ett personligt brev som kompletterar och förstärker ditt CV. Ett starkt personligt brev kan hjälpa dig att sticka ut och öka dina chanser att bli kallad till en intervju.

Användbara resurser för att skapa det bästa CV:t

Det finns många användbara resurser som kan hjälpa dig att skapa det bästa CV:t. Här är några tips och guider för att underlätta ditt CV-skrivande:

 1. Tips och råd för CV-skrivning: Lyssna på intressanta poddar, titta på inspirerande filmer och delta i informativa webbinarier om CV och jobbansökan. Dessa resurser kan ge dig mer inspiration och ge dig praktiska tips för att förbättra ditt CV.
 2. Registrera i CV-databas: En annan användbar resurs är att registrera ditt CV i en databas. Genom att göra det kan arbetsgivare och rekryterare hitta dig när de letar efter kandidater. Se till att uppdatera ditt CV regelbundet och anpassa det efter de jobb du söker för att maximera dina chanser att bli hittad.

Det är viktigt att du kontinuerligt uppdaterar ditt CV och anpassar det efter de jobb du söker. Genom att ta hjälp av olika resurser och verktyg kan du skapa det bästa CV:t som representerar dig på ett professionellt sätt.

ResursBeskrivning
PoddarLyssna på olika poddar om CV-skrivning och jobbansökan för att få tips och råd från experter.
FilmerTitta på inspirerande och informativa filmer som fokuserar på CV-skrivning och jobbansökan.
WebbinarierDeltag i webbinarier som erbjuder detaljerad information och praktiska tips för att förbättra ditt CV.
CV-databasRegistrera ditt CV i en databas för att öka dina chanser att bli hittad av arbetsgivare och rekryterare.

Slutsats

Att skriva ett professionellt CV är en viktig del av din jobbsökningsprocess. Genom att följa de professionella tipsen och steg-för-steg guiden kan du skapa ett CV som hjälper dig att sticka ut och öka dina chanser att bli kallad till intervju. Genom att använda cv-mallar, anpassa ditt CV efter jobbet du söker och lägga till relevanta sektioner och information kan du skapa ett imponerande CV som imponerar på arbetsgivare.

Kom ihåg att be om feedback och dubbelkolla stavningen innan du skickar in ditt CV och använda alla tillgängliga resurser för att skapa det bästa CV:t för att nå dina karriärmål. Genom att följa dessa riktlinjer kommer du att öka dina chanser att bli framgångsrik i din jobbsökning och få ett CV som verkligen sticker ut.

Sammanfattningsvis är det sista ordet för cv-skrivande att anpassa ditt CV efter jobbet du söker, använda professionella cv-mallar och lägga till relevanta sektioner och information. Ta dig tid att läsa igenom och dubbelkolla ditt CV och använda alla tillgängliga resurser för att skapa det bästa CV:t. Lycka till!

Vanliga frågor om hur man skriver ett CV

Hur skriver jag ett professionellt CV?

För att skriva ett professionellt CV kan du följa dessa tips och använda guiden för att få insikt i hur du kan skapa ett CV som imponerar på arbetsgivare och ökar dina chanser att bli kallad till intervju.

Var kan jag hitta CV-mallar att använda?

Det finns många företag och organisationer som erbjuder snygga och moderna cv-mallar online. Du kan enkelt googla efter “snygg cv-mall” eller “cv-mall gratis” för att hitta olika förslag. Du kan också använda färdiga cv-mallar i Word från Arbetsförmedlingen som du kan ladda ner och anpassa efter dina egna behov.

Ska jag anpassa mitt CV för varje jobb jag söker?

Ja, det är viktigt att anpassa ditt CV efter det specifika jobbet du söker. Beskriv dina relevanta erfarenheter, kunskaper och personliga egenskaper som är viktiga för det jobbet. Tänk på att lyfta upp de erfarenheter som är mest relevanta och anpassa din CV-struktur och layout efter jobbet du söker.

Vilka rubriker ska jag använda i mitt CV?

Vanliga rubriker i ett CV inkluderar utbildning, erfarenheter, kontaktuppgifter och en sammanfattning. Men du kan använda olika rubriker beroende på vilket jobb du söker och vilken bild du vill förmedla av dig själv. Se till att använda tydliga rubriker för att organisera och göra det lättare för arbetsgivaren att navigera genom ditt CV.

Vad ska jag inkludera i min utbildnings- och erfarenhetssektion?

För utbildningen kan du ange skolans namn, vilken utbildning du har samt en kort beskrivning av utbildningens innehåll. För erfarenheterna, skriv arbetsgivarens namn, din titel och en kort beskrivning av dina arbetsuppgifter och prestationer. Använd rubriker för att organisera och göra det lättare för arbetsgivaren att navigera genom ditt CV.

Vilken information bör jag inkludera i min kontaktsektion och sammanfattning?

Komplettera ditt CV med dina kontaktuppgifter, inklusive telefonnummer, mejladress och postadress. Du kan även inkludera en länk till din LinkedIn-profil eller personliga webbplats om du har en sådan. Sammanfattningen bör vara en kort summering av dina erfarenheter och styrkor som ökar chansen att arbetsgivaren får en bra överblick över ditt CV och känner sig intresserad av att veta mer om dig.

Vilka ytterligare sektioner kan jag lägga till i mitt CV?

Du kan lägga till sektioner som språkkunskaper, datorkunskaper eller andra kompletterande färdigheter och erfarenheter. Använd separata rubriker och beskriv dina kunskaper och erfarenheter inom varje område. Till exempel kan du ha en rubrik för språkkunskaper där du listar vilka språk du talar och din nivå av kunskap. Använd egna rubriker för att strukturera och tydliggöra olika delar av ditt CV.

Vad bör jag göra innan jag skickar in mitt CV?

Innan du skickar in ditt CV kan det vara bra att be någon du litar på att läsa igenom det och ge dig feedback. Det är också viktigt att dubbelkolla stavningen och säkerställa att allt är korrekt. Skicka sedan in ditt CV i tid och se till att det är tillsammans med ett personligt brev som kompletterar och förstärker ditt CV.

Finns det några användbara resurser för att skapa det bästa CV:t?

Du kan ta del av poddar, filmer och webbinarier om cv och jobbansökan för att få mer inspiration och praktiska tips. Det kan också vara värt att registrera ditt CV i en databas som gör dig sökbar för arbetsgivare. Kom ihåg att det är viktigt att kontinuerligt uppdatera ditt CV och anpassa det efter de jobb du söker.

Varför är det viktigt att skriva ett professionellt CV?

Att skriva ett professionellt CV är en viktig del av din jobbsökningsprocess. Genom att följa de professionella tipsen och steg-för-steg guiden kan du skapa ett CV som hjälper dig att sticka ut och öka dina chanser att bli kallad till intervju. Ett professionellt CV visar arbetsgivaren att du tar jobbsökningsprocessen på allvar och att du har de rätta kunskaperna och erfarenheterna för att utföra jobbet.