Kreditkort Privatekonomi Staff's Picks
Photo of author

Gör som många andra och använd kreditkollen för bättre privatekonomi

UC score, kreditkollen

Fixa ekonomin med Kreditkollen

Kreditkollen är en tjänst för dig som vill ha bättre koll på din privatekonomi. Du följer enkelt med ditt UC-score, alltså din kreditvärdighet, i realtid. På så vis vet du på förhand vad eventuella kreditgivare och långivare kommer att hitta för uppgifter om dig. Du kan också själv aktivt förbättra ditt UC-score. Därmed kan du få lån lättare och med bättre villkor.

Vad är UC-score

Då du ansöker om exempelvis ett lån görs en kreditupplysning på ditt namn. Banken eller långivaren vill veta hur stor risk det är att låna dig pengar. Det här talar ditt UC-score om för dem. Varje kreditkoll försämrar dock dina poäng. Många kreditupplysningar signalerar nämligen att du ofta betalar på kredit. På Kreditkollen kan du följa med hur det här går till och vad som påverkar poängen.

Vad sänker mitt UC-score

En kreditupplysning är inte det enda som försämrar ditt UC-score. Dina inkomster säger också mycket om din betalningsförmåga. Låga inkomster ger sämre poäng. Har du många lån för tillfället eller har svårigheter att betala av de krediter du har, kan du också räkna med ett sämre UC-score. Lyckligtvis kan du själv påverka utvecklingen och många väljer Kreditkollen för att det är ett lätt sätt att hålla kreditkoll.

Vad höjer mitt UC-score

Högre inkomster och mindre lån är bra för din kreditvärdighet. Har du följt dina avbetalningsplaner och visat att du håller koll på din privatekonomi kan du också få bättre UC-score. Andra faktorer som höjer och sänker ditt UC-score kan du alltså enkelt följa med på Kreditkollen. Samtidigt får du ta del av både goda råd och förklaringar till alla svåra begrepp kring privatekonomi och lån.

Min kreditupplysning

På Kreditkollen kan du göra en kreditupplysning på dig själv. Du kan då se mera än bara ditt UC-score, till exempel hur många kreditupplysningar som tidigare gjorts på dig. Här hittar du också eventuella betalningsanmärkningar. Ännu viktigare är att du får veta när de försvinner. En betalningsanmärkning försämrar kraftigt dina möjligheter att få lån. Därför lönar det sig vanligen att vänta med lån tills betalningsanmärkningarna försvunnit.

Tappat passet eller ID-kortet?

Förutom att UC hjälper dig med Kreditkollen och kreditupplysningar, kan du få skydd mot identitetsstöld. Om du har tappat bort ditt ID eller misstänker att det blivit stulet, anmäler du det med ett enkelt telefonsamtal. När exempelvis ett företag sedan gör en kreditupplysning på dig, ser de att du förlorat en ID-handling. På så vis kan bedrägeriförsök spåras och hindras innan du råkat illa ut.

Populär och mångsidig tjänst

Många privatpersoner använder Kreditkollen och andra tjänster hos UC för att förbättra sin ekonomi och framför allt för att få bättre koll! Det är ju svårt att ändra på något du inte vet att du behöver ändra på. Med hjälp av Kreditkollen får du veta exakt vilka faktorer du själv kan påverka. Att se poängen hela tiden är också både nyttigt och motiverande.

Förutom den här viktiga servicen, hittar du många andra tjänster som kan göra enorm skillnad för din privatekonomi. Ett förlorat ID-kort blir lätt en katastrof om du inte agerar fort. Också sparplaner och budgetar blir både lättare och roligare att hålla då du kan följa med hur du sakta men säkert närmar dig dina drömmar. Det är antagligen därför så många rekommenderar Kreditkollen.

Läs mer om UC score här på vår blogg. Vad är egentligen UC score? Varför har man UC score? och hur kan jag påverka mitt UC score, du får svar på dina frågor och funderingar i vår artikel. 🙂