Privatekonomi
Photo of author

Sänk dina fasta kostnader och få en bättre ekonomi!

Att sätta upp en budget varje månad för alla sina kostnader är ju som många säkert håller med om – riktigt tråkigt! Tänk vad skönt det hade varit om du kunde sänka dina fasta kostnader varje månad och göra en enkel budget som inte tar upp massa tid och energi från dig? I denna artikel så ska du få ta del av en hel del tips på hur du kan spara in på dina fasta kostnader.

Kanske är du på gång att flytta hemifrån och ska lära dig att göra en budget för första gången? Eller kanske är du den där personen som har alla förutsättningarna för att kunna ha en god ekonomi, men som ändå aldrig lyckas spara? Oavsett vilken typ du är så kommer de tips som du får ta del av här kunna hjälpa dig att strukturera upp dina utgifter på ett bättre sätt samt lära dig om hur du använder ditt kreditkort sparsamt med några enkla steg som vi kommer att gå igenom grundligt.

 

SKILLNADEN MELLAN FASTA OCH RÖRLIGA KOSTNADER

Spara dina pengar, förbättra din ekonomi

Varje månad har vi både fasta och rörliga kostnader. Gör en smart budget och spara varje månad!

A och O när det kommer till att göra en budget är att veta vilka kostnader som man förväntas ha under kommande månad. När det kommer till budgetering så brukar man tala om fasta och rörliga kostnader:


Fasta kostnader: Avser kostnader som du måste betala för varje månad. Exempel på fasta kostnader är hyra och bostadskostnader, transport, mat, räkningar och lån.

Rörliga kostnader: Avser kostnader som inte sker kontinuerligt men som alltid existerar. Exempel på rörliga kostnader är shopping, reparationer, inredning, nöjen, äta ute, semestrar etc.

De rörliga kostnaderna är enklare att reglera och på många områden kan man hålla nere kostnader och spara in varje månad (t.ex genom att ta med sig matlåda istället för att äta lunch ute, eller att cykla till jobbet istället för att ta bilen). Men i denna artikel ska vi rikta in oss på dina fasta kostnader – på vilka sätt som du kan spara pengar och hålla nere dina kostnader varje månad och därmed ha mer pengar över till sparande och rörliga kostnader.

 

STEG 1. GÖR EN ENKEL UTGIFTSPLAN

Ett stort misstag som många gör och som man ofta hör folk säga, är att man ofta lever efter sina tillgångar. Med det menas att många spenderar mer om de har mer pengar och mindre om de har mindre och lyckas ändå inte spara mer även om de tjänar mer. För att du ska kunna göra en långvarig och ordentlig förändring på din ekonomi så behöver du tänka efter hur du spenderar och göra en omstrukturering i din budget.

Så vad är en enkel utgiftsplan? En enkel utgiftsplan är ett enkelt sätt att budgetera som hjälper dig att spara pengar, komma från dina skulder, betala dina räkningar i tid och samtidigt fortfarande ger dig frihet till att också spendera pengar på det som du själv värderar och inte bara på alla måsten. 

Såhär gör du en enkel utgiftsplan:

 • Skriv ner hur mycket du får ut som du kan spendera varje månad till alla dina kostnader.
 • Samla alla räkningar och räkna ihop de fasta kostnaderna som du betalar varje månad (du behöver bara skriva ner dina absolut fasta kostnader här).
 • De flesta använder sig av kortbetalning och kan i slutet av varje månad se vad som spenderats på vad genom att se över sina köp på sin internetbank eller via annan teknisk spårning. (Det finns även appar som hjälper dig att få en översikt över vart du lägger dina pengar som du kan koppla till ditt betalkort som kan hjälpa dig på traven med detta)
 • Många kreditkort har en kreditgräns som du kan sätta, så att du aldrig kan spendera mer än vad du själv anser att du kan behöva i en krissituation (exempelvis en kreditgräns på 5000 kr).
 • När du väl har räknat ihop alla dina fasta kostnader så landar du med en kalkyl där du kan se procentuellt vilken fördelning du har på dina levnadskostnader.
Spara pengar Under30.se

En utgiftsplan visar dig kort och gott hur mycket du får in och hur mycket som försvinner i fasta kostnader. Genom att göra en utgiftsplan så får du en översikt över din ekonomi.


STEG 2. TA REDA PÅ VILKA FASTA UTGIFTER DU KAN MINSKA

När du har lärt känna dina månatliga utgifter så kommer du nu att ha en klar översikt om vart dina pengar faktiskt går varje månad. Du kommer nu att ha en enkel utgiftsplan redo framför dig som talar om för dig hur mycket som du lägger på fasta kostnader varje månad och detta kan inkludera exempelvis:

 

 • Bostad: 35% – inteckning, skatter, lager, hyra, försäkring, hydro.
 • Verktyg: 5% – telefon, mobiltelefon, gas, kabel, internet.
 • Mat: 10 – 20 % – livsmedel, personlig vård.
 • Transport: 15 – 20% – buss , taxi , bränsle, försäkring, underhåll, parkering.
 • Kläder: 3 – 5%
 • Medicin: 3% – hälso- och sjukvårds premier, specialister.
 • Personligt och diskretionärt: 5 – 10% underhållning, utbildning, tobak, alkohol, äta ute, spel, hårklipp , hobbies.
 • Besparingar: 5 – 10% – Vad du önskar kunna spara eller behöver lägga undan till skuldbetalningar. (Det är viktigt att du beräknar hur mycket du vill spara, investera eller använda för att kunna betala av eventuella skulder först).
 • Skulder: 5 – 15% –  studielån, bolån, privata lån. 

För att ta reda på hur mycket pengar du kommer att ha kvar efter att dina fasta kostnader är betalda så gör du på följande sätt:

Summera dina fasta kostnader – Nu när du har en utgiftsplan framför dig där du tydligt kan se vad du betalar i fasta kostnader varje månad så är det dags att se sanningen i vitögat och få fram vilket belopp du betalar varje månad. Använd en miniräknare och räkna samman alla kostnader.

Dra bort beloppet från din nettolön – När du har fått fram vilket belopp som alla dina fasta kostnader ligger på per månad så tar du din nettoinkomst och drar av denna summa.

Återstående belopp – Nu kan du se vad du har kvar att spendera på vad du vill varje månad framför dig. Denna summa kan du välja att både spara, investera eller spendera på nöjen.

Investera pengar på rätt sätt

När du väl har en överblick över din ekonomi så kommer du enklare kunna se vad du kan spara in på.

Nu när du har hela din ekonomi under uppsikt så kan du börja se över om det finns något område där du känner att du skulle kunna spara in. Det kan kanske handla om mindre summor vid första tanke, men om man kan göra skillnad på några plan så kan man faktiskt komma ner i utgifter varje månad. Några exempel på sådant som du kan spara in på av dina fasta kostnader:

 • Mat – Kanske handlar du mat på ett kreditkort varje månad som du betalar i efterhand? Detta är vanligt och en riktigt smart sak att göra då det ger dig en översikt om vad du lägger på mat. Här kan du i regel göra en hel del. Exempel på vad du kan göra är att planera veckohandlingen och försöka minska på småhandlingar.

 • Boende – Har du en dyr bostad? Här kanske det kan vara svårt att göra något på kostnaden, men några exempel kan vara att t.ex. Byta lägenhet till en som är mindre kostsam alternativt om du har rum över, skaffa dig en rumskamrat som du kan dela på hyran med. Om du kan lyckas förändra på denna situation så kan du faktiskt lösgöra en hel del i jämförelse med mindre kostnader.

Kreditkostnader och lån – Är du en av alla dem som fallit i kreditfällan? Det farliga med denna fälla är att man i slutändan bara står där och betalar och betalar men lån-högen verkar knappt minska. Här kan du se över dina möjligheter att binda dina krediter som det kallas – detta innebär att du tar ett lån som täcker och betalar av alla dina krediter och då kommer du i slutändan bara behöva betala en enda ränta och kostnad per månad istället för flera. Detta är ett av de bästa sätten att få en bättre månads-ekonomi för många!

 

STEG 3. SÄTT DINA RÄKNINGAR PÅ AUTOGIRO!

En av de värsta sakerna med pengar är ju den där ständiga oron om man betalat allt och man får en klump i magen så snart som ett kuvert dimper ner i brevlådan. Det kan därför vara en riktigt god idë att sätta alla dina räkningar på autogiro så att de automatiskt dras varje månad utan att du behöver tänka mer på det. Det eliminerar den där klumpen i magen och du slipper oroa dig för om du har glömt betala någon av dina räkningar!

Vi har mycket att tänka på i vårt vardagsliv som tar upp vår tid, att behöva oroa sig för pengar och räkningar hela tiden gör en inte lycklig! Låt din energi gå åt till något roligare nu när du har en bättre översikt över dina pengar och släpp på oron – den är nu förbi!


STEG 4. DET SOM ÅTERSTÅR AV DIN BUDGET ÄR NU DIN FRIHET


Det som du får över efter att du har gjort din budget varje månad har du friheten att spendera som du vill!

Grattis! Förhoppningsvis så har de här stegen gjort att du känner att du nu har stenkoll på din ekonomi och vet var alla dina pengar går varje månad – och kanske ännu bättre, hjälpte dig att få ner dina fasta kostnader en aning. Genom att tänka smart och justera där det går så kan man faktiskt ofta göra en hel del och det märks ofta på kontot.

Den summa som återstår nu efter alla fasta kostnader är betalda är de pengar som du kan använda till precis vad du vill. Eftersom att du har räknat in de viktigaste kostnaderna i din budget så kan du veta att du har både tak över huvudet, mat och förhoppningsvis även lyckats spara lite på kontot redan via din budget. Det gör att du kan lägga dina pengar på resor, shopping, nöjen eller varför inte mer sparande?