Fri juridisk rådgivning finns för dig som behöver

-

fri juridisk rådgivning
Fri juridisk rådgivning finns om du behöver det

Fri juridisk rådgivning för äktenskapsförord

Ett äktenskapsförord låter väldigt oromantiskt och är kanske inte något du vill diskutera precis innan bröllopet. Men det kan vara dokumentet som räddar er relation om äktenskapet inte håller. Även om målet alltid är att det ska hålla hela livet. Det är alltid bättre att komma överens innan bröllopet än att försöka komma överens efter skilsmässan. Ta upp frågan under fri juridisk rådgivning och undvik framtida problem.

Registrera äktenskapsförordet

Ta hjälp av gratis juridisk rådgivning för att komma överens om ett äktenskapsförord ni båda kan acceptera. Oftast är det en lätt uppgift innan bröllopet men väldigt svårt då skilsmässan redan är ett faktum. Med hjälp av fri juridisk rådgivning kan ni ställa alla frågor och gå vidare med vetskapen om att allt är i sin ordning. Men kom ihåg att ett äktenskapsförord måste registreras hos skatteverket!

Ta upp materiella ting i äktenskapsförordet

Diskutera med din partner innan bröllopet om vad ni vill ta upp i äktenskapsförordet. Kanske äger någon av er ett hus. Eller är det så att en av er äger ett företag? Oavsett vad ni går in i äktenskapet med bör det diskuteras under lugna former. Då ni tar hjälp av gratis juridisk rådgivning kan ni enkelt ta upp alla frågor och saker ni undrar över.

- Advertisement -

Ta hjälp av proffsen

Även om ni själva kan skriva ett äktenskapsförord och registrera hos skatteverket är det alltid bättre att ta juridisk hjälp. Det är lätt hänt att något glöms bort eller behövs klargöras. Ha även i åtanke att ta upp frågan om barn. Även om ni inte har några barn ännu kanske ni vill ha det i framtiden. Det är alltid lättare att diskutera dessa saker innan faktum.

Se till att ni båda förstår allt

Det juridiska språket är svårt att förstå. Men det är ändå viktigt att ni båda två förstår allt som tas upp i äktenskapsförordet. Om äktenskapet skulle leda till skilsmässa är det väldigt viktigt att allt är glasklart. Undvik aktivt att hamna i en tvist genom att ta hjälp av fri juridisk rådgivning. Hur oromantiskt det än låter är det smart att tänka på framtiden.

Vad bör ni ta upp i ett äktenskapsförord?

Självklart borde fastigheter tas upp i ett äktenskapsförord. Vill ni dela allt rakt av eller behålla det ni går in i äktenskapet med? Och vad händer om ni köper en bostad tillsammans och sedan skiljer er? Även bankkonton bör tas upp i ett äktenskapsförord. Kanske har en av er stora besparingar och den andra inte. Om en av er äger ett företag bör även detta tas upp.

Olika formkrav för giltighet

Det finns egentligen inga formkrav för ett äktenskapsförord. Men det är mycket enklare om ni använder er av en schablon eller en mall. På så sätt kan ni undvika oklarheter och samtidigt få tips om vad som bör tas upp i äktenskapsförordet. Med en mall och fri juridisk rådgivning kommer ni att lyckas med att skapa ett äktenskapsförord ni båda kan signera med gott samvete.

Om det skulle vara så att ni ändrar åsikt om äktenskapsförordet efter flera år är det möjligt att utföra ändringar eller helt enkelt skapa ett nytt. Oftast blir detta aktuellt vid större arv och liknande saker. Men för att det nya äktenskapsförordet ska gälla måste även detta dokument registreras hos skatteverket. Och det gamla äktenskapsförordet måste då upphävas formellt med era signaturer.

Läs mer om skillnaderna om samboavtal och äktenskapsförord i vår artikel där vi även tar upp gåvobrev.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments