Betalningsanmärkning

-

betalningsanmärkning

För att få sitt lån beviljat krävs det att man inte har någon betalningsanmärkning. Bankerna undersöker alltid antalet betalningsanmärkningar en potentiell låntagare har innan dem beviljar ett lån. Behöver du ett lån för att köpa en bostad till exempel kommer det bli betydligt svårare om du har en betalningsanmärkning.

Hur fungerar en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning kan liknas vid en prick i registret. Det är ett sätt för dem instanser som behandlar din förfrågning om ett lån att se hur pass väl du kan hantera pengar och det ger dem en inblick i hur du ansvarar för att betala dina räkningar och fakturor i tid. Denna prick varnar för långivarna om att du inte går att lita på som kund.

Betalningsanmärkningar får man om man är försenad med sin betalning. Din skuld skickas då till ett inkassoföretag för att sedan tas upp av kronofogden som sätter den slutgiltiga stämpel i form av en betalningsanmärkning. Denna stämpel kan hänga kvar i tre år och försvåra dina möjligheter att få ditt lån beviljat. När bankerna beräknar din kreditvärdighet och din betalningsförmåga kollar dem bland annat på antalet betalningsanmärkningar som du har haft tidigare och som du har idag.

- Advertisement -

Så här undviker du dem!

För att anses ha hög kreditvärdighet samt god betalningsförmåga ska man ha få betalningsanmärkningar och allra helst inga. Eftersom dessa anmärkningar kommer stå kvar i tre år så gäller det att ta hand om sin ekonomi och undvika dem i största möjliga mån.

Slippa betalningsanmärkningar

Att slippa betalningsanmärkningar kräver egentligen bara sunt ekonomiskt förnuft. Betala dina räkningar och fakturor i tid, då slipper du inte bara anmärkningen i sig utan även stressen som kommer med växande skulder och oron för att hamna i Kronofogdens register. Har du svårt att hålla koll på allt som ska betalas varje månad kan det vara en god idé att använda sig av automatisk dragning från kontot. Då överförs pengarna direkt när räkningen kommer och du hinner inte slösa dina pengar på annat håll. Se bara till att kontrollera att avgiften faktiskt har dragits.

Riskzonen

Är olyckan ändå framme och du ligger i riskzonen för att få en betalningsanmärkning eller om du får den och känner dig orättvist behandlad av din långivare, se till att spara alla papper och dokument för att stödja ditt argument. Då har du ett underlag för att bevisa vad som försatt dig i den här situationen och förklara varför betalningsanmärkningen borde återkallas. Ligger du i riskzonen och har fått ett brev från inkasso men ännu inte hört från kronofogden bör du själv ta kontakt med företaget som du står i skuld till och förklara situationen.

Har du en bra förklaring till varför fakturan inte är betald och en värdig anledning till att den är försenad kan du i det här läget förhandla fram en avbetalningsplan som är mer hållbar. Har du dessutom papper som tyder på att du tidigare inte varit sen med betalningen kan det underlätta processen, nya omständigheter kanske har tillkommit och du måste nu strukturera om din ekonomi. Läs mer om hur du kan spara pengar!

Vet du om att även om du har betalningsanmärkningar så kan du låna pengar om du hamnar i en sådan situation.

Share this article

Recent posts

Popular categories

Recent comments