InvesteraPrivatekonomi
Photo of author

Investera i Aktier – Allt du som nybörjare behöver veta!

Aktier?

Om du har drömmar om att skapa ekonomisk frihet är det inte enbart att tjäna pengar och hålla kvar i dina pengar. Utan det är även viktigt att du vet hur du ska investera dina pengar på det bästa sättet för att få den bästa möjliga utbetalningen. Om du inte investerar dina pengar så kommer pengarna inte att växa för framtiden utan enbart stanna vart det är. Det finns olika sätt du kan välja att investera dina pengar på, du kan välja att sätta in pengarna på ett sparkonto där dina pengar växer med åren och du kan välja att investera i aktier eller fonder. Det kanske känns som ett stort steg att börja investera dina pengar, men du kommer att tacka dig själv i framtiden för att du vågade att göra en investering som leder till en ökad ekonomi. 

Det krävs inte att gå en aktier kurs för att lära dig aktier utan vi ska hjälpa dig i rätt riktning. Att lär dig aktier och investeringar rätt kan leda till att du får chansen till bättre ekonomi. 

Vad är en aktie?

Du har säkert hört om att göra investeringar i aktier och hitta aktier med bra utdelning. Kort sätt är en aktie att du äger en del av ett företag och på så sätt blir du en delägare i företaget. Det är inte alla företag som du kan vara delägare i utan det krävs att bolaget är ett aktiebolag. Ett annat krav är också att aktierna är noterade på en börs eller en handelsplattform. Anledningen att företag låter personer bli delägare i deras företag är för att hjälpa till att finansiera bolaget. Detta är speciellt vanligt när företaget först bildas eller när de behöver få in mer pengar i bolaget för till exempel nya projekt. Viktigt att komma ihåg är att det inte alltid är positivt att ett företag går till börsen. Det kan även innebära att grundarna har valt att sälja sina egna aktier vid en notering på börsen för att de inte vill driva företaget längre. 

Det finns både privata och publika aktiebolag att göra en investering på. För det publika bolaget krävs det att det finns minst ett aktiekapital på minst 500,000 kronor medan det privata ligger på 50,000 kronor. 

Din aktie är beviset på att du äger en del av bolaget och du kommer att bli registrerad som ägare i aktieboken som fungerar som ett register för aktier. Registreringen av din aktie görs av antingen Euroclear Sweden AB, din mäklare eller banken. Aktier idag är helt elektroniskt och är registrerade i databaser, innan skickades ett aktiebrev ut som fungerade som ett fysiskt ägarbevis på aktien. Du får idag en avräkningsnota som fungerar på ett kvitto på hur många aktier du äger och även de som du har sålt. Du får tillgång till denna via din bank eller där du har dina aktier. 

Gör research

Innan du investerar i en aktie är det viktigt att gör research om företaget. Det är enkelt att få tag i vital informationen om företaget för att kontrollera att det är rätt företag att köpa aktier i. Du borde kontrollera hur mycket de tjänar, vilka skulder som finns – inte enbart i företaget utan även på de som driver företaget – och vad planen är för framtiden kring bolaget. Du kan även följa bolagets kvartalsrapporter och läsa igenom deras bokslut, allt detta är publik information. Styrelsen och VD är viktigt för ett bolag och även deras aktieägande i bolaget har en stor betydelse. Det är vem som tror mest på bolaget och arbetar hårdast för att företaget ska gå bra.

Let the trend be your friend 

Ett annat tips är att följa trenderna i marknaden för att se vad som är värt att göra en investering i. Värdet för aktierna styrs av de framtida förväntningarna av hur företaget ska gå på marknaden. Därför är det självklart värt att kolla vad trenderna är och vad som kommer att hända i framtiden. 

Trenderna förändras genom året och vissa perioder går vissa trender starkare. Bettingbolag har det tuffare under början på året, medan de växer sig starkare under sommaren. Detta eftersom det spelas mer sport och turneringar att göra bets på vilket självklart ökar marknaden. Under julen är det detaljhandeln som är starkare eftersom det är närmare till julen och det handlas mer. 

Det finns inget krav på hur mycket du ska investera eller vad du ska investera i. Du kan investera så lite som 1 krona upp till en miljon. Det beror helt på dig och dina förutsättningar. Investera aldrig mer pengar än du har råd med, utan det måste vara pengar du har råd att förlora från ditt konto just då. Det kan klart vara värt att göra investeringar varje månad istället för att lägga ut en stor summa direkt.

Månadsspara i Aktier

Det är enkelt att månadsspara i aktier och det viktigaste är den långsiktiga avkastningen och ett långvarig investering. Ett exempel på detta är om du hade investerat $1000 i Amazon under 1997 hade du under 2018 haft $1,362,000. Detta är bara ett exempel på hur det är den långvariga investeringen som kommer leda till de större pengarna.  

Den bästa formen av investeringar är långsiktiga investeringar. Börsen förändras ständigt på grund av olika faktorer – ett bra exempel på detta är det politiska klimatet och när det är stabilt eller instabilt. Under handlings kriget mellan USA och Kina gjorde att Stockholmsbörsen föll kraftigt. Investerare har också predikterat att om Trump förlorar valet under 2020 kommer det gå dåligt för börsen. 

 

Varför investera i aktier? 

Att handla med aktier kan leda till bra investeringar att du faktiskt har gjort stora investeringar. Du behöver inte vara en expert på aktier och fonder, utan allt som krävs är att du gör lite research om företaget och ha en generell förståelse om hur kursen håller på att utvecklas. Fördelen med att investera i fonder är att du heller inte behöver ha kunskapen om marknaden utan detta sköts helt för dig.  Det är självklart möjligt att tjäna pengar på aktier och det finns människor som har blivit miljonärer på deras långvariga investeringar. Det är viktigt att komma ihåg att aktier är en långvarig investering och det krävs uthållighet och att långsiktigt placera dina pengar för att tjäna de stora pengarna.

Det finns speciellt två olika sätt att bli rik på aktier. Det första är att du kan sälja dina aktier med en vinst eller att ta del av utdelning för dina aktier. 

Om dina aktier börjar att stiga i värde kan du välja att sälja dessa för ett högre pris än du först köpte dessa för. En ökning kan vara att marknaden och omgivningen tror att det kommer att gå fortsatt bra för företaget och det gör att aktierna stiger. Detta gör att allt fler vill köpa sig in på marknaden och du kan då gå med en vinst. 

Utdelning 

Det andra sättet är som sagt att du kan få en utdelning vilket är en del av företagets vinst som du får ta en del av. Direktavkastningen är det mått på hur hög utdelning som det finns i ett företag i förhållande till aktiekursen. Detta visar hur stor procentuell del av din investering i aktien som du får i utdelning varje år. Vinsten beror helt på hur många aktier som du har och om de är berättigade till utdelningarna. Hur stor vinst aktieägarna får ta del av bestäms på bolagsstämman. Du kan välja att behålla vinsterna i likvida medel eller att istället återinvestera i nya aktier. Alla aktier delar inte ut utdelning.
Tip till dig som vill bygga en utdelningsportfölj.

Det är viktigt att komma ihåg att spara i aktier också kommer med risker som du måste vara medveten om. Precis som du kan gå i vinst med pengar kan du också gå i förlust. Var därför noga att alltid läsa noga om företaget som du funderar på att köpa aktier i. En annan sak att ta hänsyn till när det handlar om utdelning för aktierna är direktavkastningen. Detta är storleken på själva utdelning i förhållande till det faktiska priset för aktien. 

 

Börja med aktier – Tänk långsiktigt!

Att börja med aktier kan kännas svårt – därför är det viktigt att du börjar med små summor och sedan provar du dig fram och lär dig hur du bäst investerar. Det är ingen hemlighet att ju längre du investerar desto mer pengar kan du tjäna med tiden. Det finns mer sätt att investera pengar än att enbart spara dina pengar på ett sparkonto. Ju tidigare du börjar att investera dina pengar desto större chans har du för en större och bättre utbetalning. Du vill börja tidigt med att investera i aktier, speciellt när det går bra på börsen. Detta kan självklart förändras snabbt, men om du kommer in på rätt tillfälle kan du få möjligheten till bra utbetalningar speciellt efter några år.  En annan sak som är viktigt är att du investerar i något som du har ett intresse av. 

En sak att komma ihåg är att köpa aktier är inget som kommer att ge dig stora pengar på kort sikt utan det handlar om långtidsinvestering för att få det bästa resultatet. Många föräldrar väljer att spara pengar till deras barn genom både aktier och fonder som kan tas ut när barnet fyller 18. Det låter pengarna ligga och växa sig större samtidigt som det sätts in nya pengar varje månad. Detta är därför bra att börja spara så fort som möjligt så att du kan börja att växa dina pengar redan idag. Du som förälder kan redan nu börja att spara pengar för att säkra ditt barns framtid med ekonomisk trygghet. 

Vilka aktier ska man köpa?

I Sverige finns det olika sorters av aktier som du kan investera i A, B, och C. 
VI kommer inte att ge någon rekommendation på vilken aktie du skall köpa, men det är viktigt att förstå vad ett ägande av en aktie innebär.

A aktierna ger dig fler möjligheter till omröstningar på bolagsstämman. Vilket innebär att du har en större chans att påverka framtiden för företaget. Skillnad mellan A och b aktier är som sagt rösträtten som du har inom bolaget. En A-aktie ger en röst medan en röst från en B-aktie ger 1/10-dels röst. Du behöver alltså 10 B-aktier för att ha samma inflytande som någon som har 1 A-aktie. Det finns också bolag som har C-aktier där det är 1/1000-dels röst. Här krävs det alltså 1000 C-aktier för att ha samma rösträtt som 1 A-aktie. B-aktierna är de mer omsatta på börsen – vilket betyder att de är enklare att både sälja och köpa. Priset mellan en A-aktie och B-aktie kan skilja rätt stort dessutom så det viktigaste är att ha en aktie som blir mer omsatt. 

Preferensaktie också kallad Pref aktier är en aktie som ger ägaren för aktien rätt till utdelning före exempelvis stamaktier ägare. Dock har du inte rätt till högre utbetalning än på förhand fastställda utdelningen. 

Förutom aktier finns det även mycket annat du kan välja att investera dina pengar i. Allt beror på hur mycket pengar du redan har, hur mycket du vill att de ska växa och hur länge de ska växa. Det bästa är att ha ett litet startkapital som du börjar din investering i och du sedan bestämmer hur länge du vill investera pengarna i.  

 

Var skall man investera? 

För att kunna köpa en aktie krävs det att det finns någon som vill sälja samma aktier. Du gör detta genom börsen och handelsplattformarna som hjälper att matcha säljare och köpare. När du vill köpa eller sälja en aktier så lägger du en order på marknaden vilket vanligtvis gäller för en dag. Denna orden kallas för intradag order och om du inte lyckas sälja eller köpa en order efter dagens slut tas denna bort från marknaden. Du måste alltså dagen efter lägga upp en ny order om du vill försöka igen. Det går däremot att lägga en order som gäller mer än enbart en handelsdag vilket är en flerdagars order. Du kan enkelt månadsspara i aktier genom din bank eller i digitala banker som Nordnet eller Avanza.

Nordnet

Det är enkelt att köpa aktier hos Nordnet vilket är en handelsplattform för att köpa aktier. Det första som krävs är att du startar ett konto hos Nordnet. Det finns ingen courtage avgiften för mindre än 80,000 kronor. Du gör en enkel registrering tillsammans med ditt Bank ID. 
Detta erbjudande gäller i 6 månader.

Avanza

På tre minuter kan du bli en kund hos Avanza och börja investera tack vare ditt Bank ID. Hos kund kan du välja mellan fyra olika courtageklasser; Mini, Small, Medium och Fast Pris. Detta bestämmer hur mycket du kommer att betala i courtageavgiften. Har du under mindre 50,000 kronor får du kostnadsfri handel på Stockholmsbörsen. 


Din bank 

Ett annat sätt att investera i aktier är genom din bank, vilket kan kännas som det enklaste alternativet dock kommer detta ofta med courtage avgifter. Kolla noga upp vad som gäller med din bank då alla banker är annorlunda. Håll dig uppdaterad om vad just din bank erbjuder för alternativ att investera aktier i.

  • Swedbank: 0kr per affär under 100 000 kr i totalt sparande. Sedan gäller 29 -99 kr per affär beroende på dess storlek.
  • Nordea: 0,06 % , min 1 kr, max 99 kr per affär.
  • SEB: Minimicourtage om 20 kr per affär. 0,09 % per affär.
  • Handelsbanken: Minimicourtage om 9 kr. 0,09 % per affär.
  • Länsförsäkringar: Minimicourtage om 20 kr. 0,05 % per affär.
  • Danske Bank: Minimicourtage om 79 kr. 0,1% per affär. (inte sänkt ännu)

Ett flertal banker har sänkt sitt minimum courtage. för att erbjuda en konkurrenskraftig produkt mot nätmäklarna Nornet och Avanza.
Dyrast är Danske Bank och billigast är Nordea.

Vad är en tillgång? 

En tillgång är enkelt sätt en resurs som kan förväntas att ge ekonomiska fördelar för dig i framtiden. Det kan vara i form av fastigheter, banktillgodohavande, immateriella rättigheter och andra fordringar. 

 

Andra sätt att investera pengar i än aktier

Det finns fler saker att investera pengar i än Aktier bland annat:

Investera i Fonder

Detta består av flera olika värdepapper till exempel aktier och hur det fungerar är att du köper en andel i fonden. Du blir då ägare till en del av alla de värdepapper som finns i fonden – så om det finns 13 olika värdepapper är du delägare på alla. Detta betyder alltså att alla som köper andelar i fonden äger den gemensamma. Det är enklare att köpa fonder dessutom och det krävs inte heller en fysisk säljare som säljer de antal delar av fonden du vill ha. Du köper delen av fonden istället av fondbolaget. Den vanligaste sorten av fonder är open-end fonder – öppna fonder och detta är den vanligaste sorten av fonder. Denna sortens av fond skapas det nya andelar av fonden när efterrörfrågan ökar. Det finns också stängda fonder och dessa har ett visst antal andelar och används på ett annorlunda sätt än öppna fonder.

Du börjar att spara i fonder genom att köpa fondandelar, du kan välja att göra ett engångsköp eller så kan du göra ett regelbundet sparande. Detta kan vara varje månad där ett bestämt belopp dras från ditt konto varje månad. Fördelen med fonder är att du inte behöver lära dig alla detaljer kring sparandet utan detta sköter fondförvaltaren åt dig. Om en av aktierna i fonden behöver bytas ut behöver du inte ta ett beslut eller ens vara involverad i beslutet. Risken för fonder sprids eftersom du inte placerar dina pengar i enbart ett enskilt värdepapper.

Investera i Valutor

Den svenska kronan är svag jämfört med andra valutor som EURO och USD. Därför är det värt att göra en investering i en valuta som inte är svenska kronor. Fördelen med att investera i valutor är att du kan börja med ett mindre belopp och sedan arbeta dig uppåt. Du kan göra en långvarig investering med valutor där du köper en valuta och sedan väntar tills valutan har ökat för att växla in den. Valutan brukar vara det som ses som säkert under en kris att investera i och säkra valutor brukar vara USD, yen och schweizerfranc. Dock brukas inte den svenska kronan räknas som en säker valuta under kristid.

Investera i Råvaror

Något annat att investera i är råvaror som guld, olja och silver. Att handla med råvaror ger en större riskspridning än med aktier. Det är korrelation med inflationen som är det intressanta då om inflationen går upp så ökar priset på råvarorna. 

Investera i Fastighet

Det är ingen hemlighet att det finns pengar i att investera i fastigheter och det är ett sätt att tjäna miljoner om du gör detta rätt.Många köper hus som de sedan väljer att hyra ut för att tjäna pengar, och ofta ses det som en sorts pension att få pengar på varje månad. Detta kommer självklart med risker och det kan dessutom bli dyrt att ha hyresgäster. Det är du som har ansvaret att betala om något skulle gå fel under hyrestiden och ersätta trasiga kylskåp och liknande. Detta är dock inte det enda sättet att bli involverad i att tjäna pengar på fastigheter. Du kan också köpa en andel av ett nybyggt hus, där du investerar i ett byggföretag. Du får där tillbaka pengarna du har investerat och mer.

Ett annat alternativ kan vara att köpa ett hus som behöver att renoveras och sedan sälja detta för ett högre pris. Detta kräver klart lite extra pengar för att kunna köpa huset, men det kan också leda till en stor utbetalning.

Nackdelen med att investera i fastigheter är att det är kapitalkrävande och avkastningen är mindre än aktier. Du kan förvänta dig runt 3-4 % avkastning från investeringar i fastigheter, medan en aktie ligger generellt runt 10 %. 

Vad är bäst aktier eller fonder?

Det beror helt på dig och vad du är ute efter i ditt investering. En fond och en aktie är snarlikt. Du kan själv skapa din egna fond om du har ett intresse av att göra detta. Nackdelen med detta är att du måste lägga ner tid på att bestämma dig vad som ska vara med i din fond. 

Om du vill sprida ut risken för din investering och fortfarande få en bra avkastning är fonder ett bra alternativ för dig. Du behöver själv inte vara involverad i vilka värdepapper som finns i fonden och detta sköts åt dig. Om du vill investera i aktier så har du en större frihet att göra detta och du kan välja vilka värdepapper och bolag som du vill investera i. Du har alltså större frihet med aktier och en högre chans till avkastning, dock kommer aktier också med en högre risk. 

En fond tar ofta en avgift så var noga att hålla koll på vad detta är eftersom du kan betala mer för dina fonder i avgifter än du tjänar. Avazana Zero och Nordnet har en blandning av aktier som har 0% avgift. Det finns fonder som tar så mycket som 2 % i avgift varje år vilket självklart kan bli mycket extra pengar i längden. 

Det finns många sätt att investera dina pengar på och det bästa sättet är att studera och hitta det som passar dig bäst. Du behöver självklart inte heller enbart investera i Svenska aktier utan du kan även välja att göra en investering i utländska aktier, då är speciellt amerikanska aktier ett bra val. Nackdelen med att göra investeringar i utländska aktier är att det är svårare att följa marknaden, speciellt om du är en nybörjare. 

På den amerikanska börsen – NASDAQ är en elektronisk baserad börs som är grundad i New York på 1970 talet  finns det en rad olika aktier som du kan köpa som Amazon och Apple. 

Stockholmsbörsen är en marknadsplats där du kan handla värdepapper där bland aktier, förlagsbevis, terminer och optioner. Stockholmsbörsen är öppen under helgfri måndag-fredag 09:00-17:30. Det är sedan 1990 en elektronisk handel.

Aktieindex som driver utvecklingen på Stockholmsbörsen är:

  • AFGX
  • OMXS
  • OMXS30

 

Hur investerar man i aktier?

Idag är det enklare att köpa aktier än det var innan då du nu kan göra detta online. Som vi tidigare har tagit upp finns det olika sätt du kan investera genom, däribland digitala banker och din egna bank. Att investera är heller inte begränsad till den svenska börsen utan du kan göra investeringar i andra länder där ett populärt val bland svenskar är den amerikanska börsen.  

Det första du måste tänka på är vad du vill investera i. En misstag många aktier nybörjare gör är att de enbart investerar i enbart en aktie. Detta leder till att du kan ha otur och förlora alla dina pengar om det går dåligt. Se därför till att du investerar på olika saker och därför har en större chans för att få en bättre utbetalning. Var heller inte rädd om aktien går ner i början, det kan förändras och sedan stiga upp senare. Varje år förändras börsen och det kan gå både upp och ner. Om du följer detta noga kan du dessutom få rätt och kunna sälja aktien när den går väldigt bra. Då kan du välja att sälja den till ett bättre pris än du köpte den. 

Det är dock inte enbart att investera i aktier som gör att du kan växa dina pengar för framtiden. Att lägga in pengar på ett sparkonto där pengarna växer varje år är också ett alternativ för att få pengarna att växa. Du kan också välja att investera i fonder där du inte enbart äger en del utan du är delägare i en hel fond. Detta kan självklart också leda till en bättre utbetalning och en liten mindre risk. 

Det är också viktigt att hålla koll på vad för avgifter som din bank tar ut för fonder och aktier. Många digitala banker som Nordnet och Avanza har fritt courtage för alla under 50 tkr. 

ISK

ISK är ett investeringssparkonto där du slipper att deklarera dina vinster och förluster. Du betalar istället skatt som är baserad kring värdet som finns på kontot. Du betalar också förutom skatten en courtage för de affärer som du gör och förvaltningsavgifter som fondbolaget själva tar ut. 

Fond- och aktiedepå

En depå är ett vanligt bankkonto där du har värdepapper som aktier och fonder. Dock kan du även ha pengar på ett Depå konto. Det finns inga fasta avgifter på dessa konton utan du betalar istället en courtage när du gör aktieaffärer och du betalar en vinstskatt på varje affär upp till 30 %. 

Summering 

Att investera är något alla borde göra och det är viktigt att börja så tidigt som möjligt. Att tjäna pengar på dina investeringar är inget som händer på en kort tid, utan är något som kommer att ta flera år att göra. Om du känner att du har tiden och energin att lära dig investering är det utan tvekan värt för dig att investera i aktier där utbetalningen kan bli riktigt bra. Du kan lära dig mycket om företaget som du köper en andel av och sedan lära dig hur marknaden ser ut i det området. Lära sig aktier är självklart viktigt och detta är inte svårt att göra. Att investera är ett fantastiskt sätt för dina pengar att fortsätta att växa och inte enbart sitta på dina pengar.

Om inte aktier känns rätt för dig kan du välja att sätta in dina pengar i fonder i stället. Fördelen med fonder är att du själv inte måste ha en stor kunskap kring detta och risken är mindre än det hade varit med aktier. Även om du inte känner att fonder eller aktier är rätt för dig borde du utan tvekan att börja ditt sparande redan idag. Genom att sätta in 500 kronor varje månad på ett sparkonto där du får tillbaka en viss procent kan självklart leda till stora summor efter bara några år. 

 

 

Nästa steg! 

Om du vill lära dig mer om att investera dina pengar och att spara dina pengar på rätt sätt har vi ett flertal andra artiklar att hjälpa dig på vägen. Om du vet hur du ska bäst investera är det enklare att påbörja din resa för en bättre ekonomi.